Ove namirnice treba da se nađu na trpezi za Vaskrs

epa09169256 Vendors offer colorful handmade decorated Easter egg at a farmers market in Belgrade, Serbia, 30 April 2021. Orthodox Serbs celebrate Easter on 02 May 2021, according to the Julian calendar. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pred Vaskrs se uvijek priprema bogata praznična trpeza. Najčešće se spremaju specijaliteti po ukusu ukućana, ali postoji i hrana koja bi obavezno trebalo da se nađe na stolu tog dana jer nosi posebnu simboliku.

Farbana jaja su, naravno, na prvom mjestu i svima već poznata, ali tu su i namirnice za koje mnogi ne znaju da su za Vaskrs, prema tradiciji, obavezne.

Med

Med simbolizuje pozitivne stvari, naročito je povezan sa zdravljem, ali ga vezuju i za mudrost, obilje, pa čak i Božju riječ. Na vaskršnjoj trpezi med treba da podsjeti na apostole, koji su kao pčele raznosili riječ Hristovu. Dobro je da se svi ukućani posluže medom na ovaj praznik.

Jagnjetina

Jagnje se povezuje sa Isusom, koji je, kako se vjeruje, poput žrtvenog jagnjeta stradao za čovječanstvo. U nekim krajevima se jagnje ipak nije iznosilo na uskršnju trpezu, kada je datum ovog praznika prije Đurđevdana, prenosi Lepa i Srećna.

Pogača

Kao i za Božić, i za Vaskrs bi trebalo da napravite domaći hljeb, odnosno prazničnu pogaču. Hljeb je, prema hrišćanstvu, povezan sa Isusom, odnosno sa njegovim tijelom. Umjesto da kupite hljeb, odaberite recept za neku od najljepših vaskršnjih pogača i upotpunite trpezu domaćim proizvodom.

Kvasac

Uskršnja pogača se obavezno pravi sa kvascem, jer zahvaljujući ovoj namirnici tijesto raste do “prelivanja” iz činije. Na taj način simboliše obilje i bogatstvo, zato bi trebalo da se nađe na vaskršnjoj trpezi.

Vino

Pretvaranje vode u vino je jedno od Isusovih čuda, kog bi trebalo da se podsjetite na Vaskrs. Vino na trpezi će u tome pomoći. Loza je simbol sljedbenika Hristovih, a vino je obavezno i tokom pričešća, nakon liturgije i simbolizuje Hristovu krv.

Ren

Ren simboliše tjeskobu i ljute patnje kroz koje je Isus prošao. U narodu se ren vezuje za odbranu od svega negativnog i smatralo se da je izuzetno zdrav, zbog čega se obavezno nalazi na vaskršnjoj trpezi.