Otvorena Kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci

Ruska Federacija je naš partner, politički istomišljenik, i mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i istorije, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanosti prilikom otvoranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci.

Kancelariju su otvorili Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

– Zajedno smo gradili i mi u Republici Srskoj ne krijući želju da ovdje dobijemo konzulat, i to se na kraju dogodilo. Mi to doživljavamo kao emociju, jer je u pitanju Ruska Federacija – rekao je Dodik.

Istakao je da je Vladimir Putin veliki čovjek i predsjednik koji voli svoj narod.

– Potpuno sam siguran da predsjednik Putin je i danas na strani mira, ali mira koji podrazumijeva odbranu nacionalnih i strateških interesa – rekao je Dodik.

Podsjetio je da Republika Srpska nije dozvolila da se uvedu sankcije Rusiji.

– Mi imamo naše snove, koje ćemo znati da realizujemo. Podijelićemo ih sa našim ruskim prijateljima zato što su se pokazali da nas razumiju u teškim vremenima po nas – rekao je Dodik.

Istakao je da su svi osim Rusije ušli u reviziju Dejtonskog sporazuma.

– Mi imamo naše snove, koje ćemo znati da realizujemo. Podijelićemo ih sa našim ruskim prijateljima zato što su se pokazali da nas razumiju u teškim vremenima po nas rekao je Dodik.

Istakao je da su svi osim Rusije ušli u reviziju Dejtonskog sporazuma.

– U FBiH su prihvatili intervbenciju međunarodnog faktora. Republika Srpska nije remetilački faktor. Mi samo tražimo vraćanje na izvorni Dejton. Nećemo ih sada promovisati, dovoljno je da oni znaju – rekao je Dodik.

Dodik navodi da Zapad predvođen Velikom Britanijom i SAD ima zavjeru protiv srpskog naroda.

– Poput one stare “zavadi pa vladaj”. To stalno čine na ovim našim prostorima. Na nivou BiH danas je potpuno žigosana Ruska Federacija, a to nije opravdano, jer to rade samo predstavnici jednog naroda. Kada se budu uvažavali i naši stavovi, to će onda biti zvanični stav BiH, do tada to je želja jednog naroda – rekao je Dodik.

RTRS