„Nema jake Srbije bez jake Republike Srpske“ Brnabićeva se obratila poslanicima Narodne skupštine Srpske

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj svečanoj sjednici.

Na početku obraćanja, Brnabićeva je istakla da je počastvovana time što je dobila priliku da se obrati u parlamentu Srpske.

– Nedavni Svesrpski sabor predstavljao je dan kada smo uradili nešto za nas, a ne nešto protiv nekoga. Na saboru smo pozvali na mir i pijetet prema svim žrtvama rata u BiH i nijednom rječju nismo uvrijedili nijedan narod niti smo povrijedili teritorijalni integritet bilo koje države – poručila je Brnabićeva.

U deklaraciji koja je usvojena na Svesrpskom saboru, dodala je ona, bavili smo se sadašnjošću sa željom da sačuvamo naš jezik, pismo, običaje i tradiciju.

– Imali smo u vidu budućnost u kojoj je moguće biti Srbin i srpskog roda, a da to ne predstavlja prijetnju nijednoj drugoj naciji – poručila je predsjednica Narodne skupštine Srbije.

Brnabićeva je, takođe, istakla da je Srbija duboko posvećena saradnji u regionu.

– Ovo nije floskula, za razliku od drugih koji nisu ništa učinili na izgradnji mira i stabilnosti u regionu. Srbija gradi autoput do Sarajeva, i to iz dva pravca. Srbija otvara mogućnosti za saradnju ljudi u regionu – istakla je Brnabićeva.

Podsjetila je i na to da kada su drugi bili u nevolji zbog zemljotresa ili poplava, Srbija je pomagala na svaki mogući način.

– Srbija je uvijek stajala uz sve svoje susjede. Kad je u pitanju poštovanje integriteta međunarodno priznatih država, Srbija je priznavala njihov integritet, a oni naš ne. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da moramo da gradimo posebne veze sa Republikom Srpskom u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ni za jednu od laži izgovorenih prema predsjedniku Srbije niko u susjednim državama nikad nije odgovarao, kao ni na napad na njega prilikom njegove posjete Potočarima. Ponosna sam što sam dio njegovog tima koji je, kao niko nikada do sad, sarađivao i pomagao Republici Srpskoj – istakla je predsjednica srpskog parlamenta.

Navela je da je jedna u nizu izmišljotina koje se plasiraju prema Srbiji i njenom rukovodstvu izmišljeni incident oko boravka kadeta iz Srbije u BiH.

– To je pokazalo svu želju da pojedini političari posiju mržnju i razdor bez ikakvog razloga i povoda, što nije u intreresu ni Srba ni Bošnjaka. Znamo da tako ne osjećaju pripadnici bošnjačkog naroda, već neki političari koji iz meni nepoznatih razloga ne žele da se pomjerimo naprijed. Miran i stabilan region je u životnom interesu Republike Srbije. Svako ko bilo šta zna o politici ili ekonomiji zna da je to sušta istina – navela je Brnabićeva.

Podvukla je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, a samim tim i teritorijalni integritet BiH, kojim je predviđena i nepovredivost Republike Srpske.

– Jasno i glasno se protivimo daljem urušavanju Dejtona, a samim tim dovođenje u pitanje opstanka Republike Srpske. Nema jake Srbije bez jake Republike Srpske, niti ima jake Republike Srpske bez snažne Srbije. Nadam se da se sljedeći put vidimo u Beogradu. Hvala vam svima. Živjela Republika Srpska i živjela Srbija – poručila je predsjednica Narodne skupštine Srbije na kraju svog obraćanja poslanicima Narodne skupštine Srpske.

Top Portal