Najezda u Hercegovini: Kod kuće ulovio četiri zmije otrovnice

Kao što je i logično za ovo doba godine, već duže vrijeme moguće je uočiti veliki broj zmija. 

Svakodnevno svjedočimo izvlačenjima iz auta u urbanim dijelovima gradova, a onda nije za čuditi se ukoliko zmiju vidimo ispred kuće na selu.

Ali, snimci koje je portalu “Hercegovina info” poslao čitalac iz okoline Mostara pravi su ‘trofej’ na početku ljetne sezone.

Naime, kako je sam rekao u blizini porodične kuće ulovio je tri plavostrika i jednog crnostrika. Obje vrste ulovljenih zmija dolaze iz porodice ‘ljutica’, a kod nas su u narodu još poznatije i kao riđovke, šarke ili šarulje.

“Na području Raške Gore otišao sam normalno na selo kako bih obavio neke poljoprivredne poslove i kad sam počeo obilaziti naišao sam na prvu zmiju. Nju sam ulovio, a kad sam počeo dalje obilaziti vidio sam još tri zmije”, kazao je za “hercegovina.info” čitalac koji je poslao i video ulovljenih zmija.

Kako je kazao, zmije će vjerovatno pustiti ili ih iskoristiti u svrhe za dobijanje protivotrova budući da je riječ o zmijama otrovnicama.

Riđovka je najrasprostranjenija zmija Еvrope i najrasprostranjenija zmija uopšte. Stanište joj se prostire preko čitave Еvrope, kroz Rusiju sve do obale Tihog okeana. Može se naći i u Švedskoj i u Arktičkom pojasu. Nema je u južnoj Španiji, južnoj Italiji na jugu Balkanskog poluostrva i na nekim većim sredozemnim ostrvima.

Kao i ostale ljutice, ne progoni svoj plijen, nego čeka da joj plijen dođe na dohvat i tada ga napada smrtonosnom efikasnošću. U poređenju sa svojim većim srodnicima, riđovka je rijetko prijetnja čovjeku, ali za male je životinje smrtonosna.

Ima veliku glavu, uski vrat i debelo tijelo koje je manje i elegantnije od poskokovog, s kosom isprekidanom prugom koja služi za prikrivanje. Jezik joj je dug i rašljast. Njeni otrovni zubi leže preklopljeni u čeljusti, a izbacuju se prema naprijed kad zmija napada. Nakon što napadne, riđovka čeka da otrov počne djelovati, jer će plijen pojesti tek kad je mrtav.

Otrov riđovke je hemotoksičan što znači da se tkivo raspada te djeluje na krvni sistem, a pojedini naučnici ga smatraju toksičnijim i od poskokovog, te ga svrstavaju među najtoksičnije u zmijskome svijetu, ali vjeruju da zbog manje količine koju može “ušpricati” u ranu ne predstavlja ni približnu opasnost.

Ipak, kod većine naučnika prevladava mišljenje da otrov nije vrlo toksičan. Brojne statistike upućuju da u većem dijelu Еvrope ljudi češće umiru od uboda pčela nego od ugriza ove zmije, te da bi zdrava odrasla osoba najvjerovatnije preživjela ugriz i bez medicinske pomoći.

Riđovke većinom žive u kolonijama i sve zmije jedne kolonije spavaju zimski san (hiberniraju) zajedno na jednom mjestu. U proljeće mužjaci prvi izlaze iz mjesta gdje su hibernirali da bi se intenzivno sunčali, a dvije do tri nedjelje kasnije izlaze ženke i tada započinje ritual parenja.

ATV