Nađena crna kutija srušenog aviona na Kubi

Na Kubi su zastave spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog avionske nesreće u kojoj je poginulo više od 100 ljudi.

Zvaničnici navode da je pronađena jedna od crnih kutija i da je u dobrom stanju.

Na Kubi je proglašena dvodnevna žalost zbog nesreće u petak koju su preživele tri žene. One se nalaze u bolnici u Havani, a njihovo stanje je kritično.

To je najteža nesreća na Kubi u poslednjih skoro tri decenije, napominje Rojters.

Ispred mrtvačnice okupili su su članovi porodica i rodbina žrtava koji daju informacije vlastima da bi pomogli proces identifikacije.

Mrtvačnicu je posjetio i kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel, a juče je posjetio i mjesto nesreće.On je prethodno saopštio da je formirana specijalna komisija koja će utvrditi uzrok avionske nesreće.

“Boing 737” u kojem se nalazilo 104 putnika i šest članova posade srušio se i izgoreo u petak ubzo poslije poletanja sa međunarodnog aerodroma “Hoze Marti” u Havani.

Istražitelji pregledaju ostatke aviona kako bi pronašli eventualne tragove o uzroku pada aviona. To je najgora avionska nesreća na Kubi u poslednje tri decenije i treća velika nesreća te vrste od 2010.

Nebo je bilo oblačno i na aerodromu je padala kiša u vreme nesreće, a kubanska državna televizija javila je da je avion star 39 godina naglo skrenuo udesno nakon poletanja za grad Olgin, na istoku Kube.

Državna aviokompanija “Kubana de avijasion” čiji je avion pao, ima generalno dobar bilans bezbjednosti, ali je poznata po kašnjenjima i otkazivanjima letova, a mnoge svoje avione je povukla iz saobraćaja zbog problema sa održavanjem proteklih mjeseci, pa je zato bila prinuđena da iznajmljuje čarter avione od drugih kompanija, navodi AP.

Meksičke vlasti su saopštile je da je “Kubana de avijasion” avion iznajmila od meksičke kompanije “Aerolineas Damojh”, kao i da su posadu činili Meksikanci.

(B92)