Mostar: Vaskršnja liturgija po prvi put nakon rušenja u Sabornoj crkvi

Vaskršnja liturgija ove godine služiće se u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru i to u ponoć, po prvi put nakon njenog rušenja 1992. godine.

Starješina Saborne crkve u Mostaru, sveštenik Duško Kojić kaže da se do sada u Sabornoj crkvi, koja još nije obnovljena, služilo samo na Trojčindan, slavu Saborne crkve.

”Simbolično je služeno na slavu hrama, ali najveću simboliku ima služenje na Vaskrs, jer ova crkva očekuje vaskrsenje nakon stradanja. Stvorili su se kakvi-takvi uslovi da se mogu održati bogosluženja u Sabornom hramu i upravo na najveći i najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs opred‌jelili smo se da sa našim vjernim narodom budemo na mjestu stradanja i mjestu vaskrsenja, a to je Saborni hram Svete Trojice”, kaže Kojić.

On ističe da će se cijelu veliku sedmicu služiti u Sabornom hramu, u srijedu sveta tajna jeloosvećenja u 18 časova, na Veliki četvrtak ujutro sveta liturgija u 9 časova, večernja služba i čitanje 12 jevanđelja u 18 časova, na Veliki petak u 18 časova večernja služba i iznošenje plaštanice, Velika subota ujutro u 9 časova sveta liturgija i u subota veče u 23 časa pashalno jutrenje, a u ponoć vaskršnja liturgija.

U ponedjeljak na Đurđevdan u Sabornoj crkvi će se takođe služiti sveta liturgija u 9 časova.

Kojić je pozvao vjernike da u što većem broju prisustvuju liturgijama ”Poziv vjernicima da svojim prisustvom još jednom damo potvrdu koliko je našem narodu potreban ovaj Saborni hram i kolika je potreba za njegoovm obnovom”, naglašava sveštenik Kojić.

On vjernike podsjeća i na važne poruke koji sa sobom nosi najveći hrišćanski praznik.

”Poslije stradanja i svih iskušenja koja nas susreću neminovno dolazi vaskrsenje kao kruna našeg života i to je praznik koji uvijek vraća nadu i ulijeva sigurnost i koji potvrđuje da u našem životu jedino za šta treba iskreno da se borimo je mir i da pozivamo i molimo se Bogu, kako za Vaskrs tako i na druhim bogosluženjima, za mir u svijetu i za novi život i nadu u ljubavi sa Hristom vaskrslim Gospodom našim”, navodi Kojić.

On navodi da će uskoro ponovo početi radovi na obnovi Saborne crkve, prvo na ograđivanju, a potom i na samom hramu i to čim bude završena sva projektna dokumentacija koja je potrebna za nastavak radova.

Tokom cijele Velike sedmice, te tri dana Vaskrsa služiće se i u Sabornom hramu i u drugim pravoslavnim hramovima na području Mostara, te Manastiru Žitomislić, kao i u hramovima u Konjicu i Čapljini i Prebilovcima.

U utorak, 30. aprila sveta liturgija pređeosvećenih darova služiće se sa početkom u 18 časova u Manastiru Žitomislić. Večernje bogosluženje sa početkom u 19 časova u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru.

Na Veliku srijedu, 1. maja, sveta liturgija pređeosvećenih darova služiće se sa početkom u 18 časova u Manastiru Žitomislić, a sveta tajna jeleosvećenja sa početkom u 18 časova u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru.

Na Veliki četvrtak, 2. maja sveta liturgija sa početkom u 9 časova služiće se početkom u 9 časova u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru i u Manastiru Žitomislić.

Čitanje dvanaest Jevanđelja sa početkom u 18 časova u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru i u manastiru Žitomislić.

Na Veliki petak, 3. maja, u Manastiru Žitomislić biće služeni carski časovi sa početkom u 8 časova.

Večernje sa iznošenjem plaštanice sa početkom u 15 časova u manastiru Žitomislić, u 17časova u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, 18 časova u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru, 19 časova u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, 18 časova u hramu Svetog Vasilija Velikog u Konjicu

Istog dana – Statije – Pogrebenje Hristovo sa početkom od 18 časova biće služeno u manastiru Žitomislić.

Na Veliku subotu, 4. maja sveta liturgija sa početkom u 9 časova u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru i u manastiru Žitomislić.

Na Vaskrs sveta liturgija sa početkom u ponoć služiće se u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru, u Manastiru Žitomisliću i u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.

U 6 časova sveta liturgija služiće se u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju i u hramu Svetog Vasilija Velikog u Konjicu.

Služba ponovljene Pashe sa početkom u 9 časova, u manastiru Žitomisliću.

Na Vaskršnji ponedjeljak sveta liturgija sa početkom u 9 časova je u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru i u manastiru Žitomislić.

Na Vaskršnji utorak, 7. maja sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9 časova u hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima.

Izvor: Radio Nevesinje