21.2 C
Trebinje
Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Naslovnica Vijesti Laketa: Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

Laketa: Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

Stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Trebinje je zadovoljavajuće u periodu od januara do septembra ove godine. Ovo je ocijenio na današnjoj konferenciji za novinare Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

U prilog tome govore činjenice da ni u ovom ni u istom periodu lani nije bilo evidentiranih narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

“Od početka godine evidentirano je 197 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, za koja je prijavljeno 248 lica od kojih su dva nova, 45 povratnici, jedan policijski službenik i jedan stranac. Nisu evidentirani migranti kao izvršioci prekršaja”, kazao je Laketa.

Laketa je rekao je da o motivima lica koje je pucalo na policiju i mještane u nevesinjskom selu Zovi Do još ne može dati informacije jer je istraga u toku, a utvrđeno je da je u dva navrata ovaj muškarac ilegalno prešao granicu BiH.

“Za sada je utvrđen identitet, da je francuski državljanin, da nije riječ o migrantu i da je lice koje je sigurno bilo obučeno da rukuje vatrenim oružjem i eksplozivnim napravama, što je i pokazao u tom događaju”, rekao je Laketa.

On je dodao da je utvrđeno da je lice u dva navrata ilegalno prešlo granicu BiH, odnosno u jednom slučaju je deportovano tokom 2023. godine iz BiH u Hrvatsku, da bi nakon toga u još neutvrđenom vremenskom razmaku opet ušao u BiH i Republiku Srpsku.

Kazao je da su kod ovog lica nađeni predmeti koji potiču iz krivičnog djela iz Berkovića, a prijavljeni su nadležnoj Policijskoj stanici.

“S obzirom na to da su radnjom uviđaja izuzeti ti dokumenti, te stvari koje su pronađene, a prijavljena je krađa, sa sigurnošću možemo reći da lice ima veze sa onim što se dešavalo u Berkovićima. Da li ih je bilo više ili je bio sam, i u tom pravcu vodimo istragu i čim dobijemo informacije ustupićemo ih”, kaže Laketa.

Laketa je objasnio da je na području Berkovića bilo više prijava, a određena dokumenta koje su ukradena su pronašli kod ovog francuskog državljanina.

Načelnik sektora Kriminalističke policije Ljubomir Supić, kazao je da je ova uprava do septembra evidentirala 197 krivičnih djela od kojih se na Opšti kriminalitet odnosi 160, a na Zloupotrebu opojnih droga šest, dok na Privredni kriminalitet 13 krivičnih djela.

“Koeficijent ukupne rasvjetljenosti iznosi 97%, dok koeficijent rasvjetljenosti po nn-u iznosi 82,4%”, kaže Supić.

Statistiku o bezbjednosti saobraćaja predstavio je Miodrag Janković, načelnik Sektora policije.

“Evidentirana je 291 saobraćajna nezgoda, od kojih šest sa poginulim, 33 sa teže i 58 sa lakše povrijeđenim licem. Broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom je 194”, kaže Janković.