Koliko minuta je potrebno da vrućina u automobilu postane smrtonosna?

Samo jedan sat je potreban da dete umre od toplotnog udara u zagrejanom automobilu, pokazalo je novo istraživanje o kojem piše Tajm.

Skoro 750 dece umrlo je u poslednjoj deceniji jer su ih odgovorni ostavili u zatvorenom automobilu koji je u nekim slučajevima čak bio parkiran u hladu. U SAD godišnje u proseku umre tridesetoro dece jer budu ostavljena sama u automobilima koji se, nakon nekog vremena, pretvaraju u “goruće rerne”.

Mediji i društvene mreže već godinama su puni upozorenja da decu i kućne ljubimce ne treba ostavljati u automobilu dok se “obavljaju obaveze”.

Naučni magazin “Temperatures” objavio je rad u kojem tvrdi da je za dete dovoljno da provede sat u zatvorenom automobilu kako bi to bilo opasno po život.

Naime, deca su osetljivija na temperaturne promene od odraslih, lakše se zagreju i mnogo se teže ohlade. Takođe nisu u stanju da napuste automobil ukoliko im nije dobro.

Naučnici su, pomoću lekara, izračunali da je telesna temperatura od 40 stepeni Celzijusovih dovoljna da podstakne sve simptome toplotnog udara, koji zatim mogu da rezultuju otkazivanjem organa, oštećenjima mozga ili smrću.

Eksperimenti su sprovedeni pomoću tri seta različitih automobila koji su naizmenično parkirani tokom juna i jula 2014. godine u gradu Tempe u Arizoni. Beležen je porast temperature, a naučnici su se bavili time na koji način bi ta temperatura uticala na organizam deteta, odnosno životinje.

Vremenski je najduže bilo potrebno da se zagreju kombiji, a najmanje mali automobili tamnih boja. Temperatura u vozilima je u proseku nakon sat vremena iznosila 46 stepeni Celzijusovih, dok su volan, sedišta i prednji deo bili još topliji. Nakon sata u hladu, temperatura je iznosila 37 stepeni Celzijusovih.

“Svima nam se barem jednom dogodilo da uđemo u vreo automobil i ne možemo ni da dodirnemo volan. Zamislite onda kako je tek nežnom organizmu koji tamo sedi”, izjavila je klimatolog Nensi Selover sa Univerziteta u Arizoni za Vašington post.

Ishod zavisi i od zdravlja i izdržljivosti deteta ili ljubimca, vrste automobila i spoljašnje temperature, piše Tajms, ali poruka je da ih nikada ne ostavljate u automobilu.

Kako  prepoznati toplotni udar

Do toplotnog udara dolazi  prilikom ulaska u automobil koji nije rashlađen, već su temperature znatno iznad mogućnosti naše izdržljivosti.  Šire se krvne žile, pritisak padne i može doći do prsnuća krvnih žila u mozgu. Tijelo više nije u mogućnosti da reguliše tjelesnu temperaturu, a ona u kratkom roku može preći i 40 stepeni. Ako dođe do situacije u kojoj je osoba doživjela toplotni udar, svakako je potrebno pozvati doktora i početi skidati temperaturu hladnom vodom.

Stoga preporučljivo je automobil prozračiti i rashladiti koliko je to moguće kako ne bi došlo do toplinskog udara.

 express.hr