Ko se sve odazvao na poziv predsjednika Republike Srpske?

Radovan Višković sastavljaće novu Vladu Republike Srpske. Za to će dobiti podršku svih parlamentarnih partija čiji su predstavnici danas bili u Palati Predsjednika Republike. Osim koalicionih partnera SNSD-a, sa Miloradom Dodikom razgovarali su i doskorašnji opozicionari SPS i DNS, ali i Pokret za državu.

 “Danas smo razgovarali ne samo o imenu mandatara nego i o politikama koje želimo da provodimo. Svi su uvjereni i sugurni, jedna stvar je jasna a to je da dolazi teško vrijeme izazova, ekonomskih, energetiskih, i mnogih drugih. Republika Srpska u ovom trenutku sigurno je pripremljena na takve izazove”, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na sastancima je pojedinim partnerima bilo važnije koliko ministarstava dobijaju. Da nisu zbog toga pozvani i da o tome trebaju sa mandatarom, više puta ponovio im je Dodik.

ATV nezvanično saznaje detalje razgovora sa Ujedinjenom Srpskom. Jedni bi da, po svaku cijenu, u Vladi zadrže Nataliju Trivić, drugi da proguraju Milana Novitovića. Saznajemo da će, ako uopšte i dobiju ministarstvo, to biti resor rada i boračko-invalidske zaštite.

“Nama je bitno da u Vladi budu ljudi koji dobro rade svoj posao, koji su imali dobre bilanse, dobre revizorske izvještaje. Saglasni smo sa principima oko formiranja nove Vlade, koje je gospodin Dodik rekao da ne trebaju da budu ni vječiti ministri”, kaže Nenad Stevandić.

Oni koji su imali dva mandata, u novoj Vladi neće imati mjesto. O imenima svojih ministara DEMOS i NPS tek će da licitiraju.

“Sa gospodinom Viškovićem ćemo razgovarati o broju ministara a onda naravno i o imenima koja bi trebalo da budu u budućoj vladi. Ono što je zasigurno je da će NPS uzeti značajno učešće u Vladi Republike Srpske u skladu sa našim izbornim rezultatom”, poručio je lider NPS-a Darko Banjac.

Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović kaže da su dogovorili da učestvuju u budućoj vladi čiji će mandatar biti Višković.

“O samom sastavu Vlade nije bilo riječi. Mi ćemo biti konstruktivni u cijeloj toj priči. Nećemo ni na koji način stavljati do znanja da smo remetilački faktor”, kaže Čubrilović.

Na razgovor su stigli i DNS-ovci koji su se vratili sa trećeg puta. Ponovo su dio vlasti.

“Da će DNS biti dio vladajuće većine, da ćemo sve što se tiče vladajuće većine, Vlade, skupštine, Savjeta ministara dogovarati isključivo sa SNSD-om. Znači DNS ima dogovor sa SNSD-om i mi smo koalicioni partneri SNSD-a”, kaže lider DNS-a Nenad Nešić.

Sluha za probleme bošnjaka u Palati je bilo i za Pokret za Državu.

“Razgovarali smo o ulasku u vlast Pokreta za državu. Mi smo u kampanji govorili da smo spremni da uđemo u vlast u punom kapacitetu i naravno da smo predsjedniku danas rekli da trebamo razgovarati o statusnim pitanjima Bošnjaka i Hrvata”, rekao je Sevlad Hurtić.

Po prvi put predsjendik Repulike o mandataru razgovarao je i sa potpredsjednicima Republike. Dogovorena je bolja saradnja u budućnosti.

“Moramo biti svjesni da su sva tri naroda konstitutivna i da samo razgovorom i dogovorom možemo imati bolje sutra svih nas”, kaže Davor Pranjić, potpredsjednik Srpske iz reda hrvatskog naroda.

Potpredsjednik Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ćamil Duraković  kaže da je ovaj poziv iskorak.

“Da je predsjendik po prvi put pozvao svoje potpredsjednike na konsultacije oko budućeg mandatara što je jedan iskorak u dijalogu i zajedničkoj budućoj saradnji koju ćemo definitivno imati”, kaže Duraković.

Za zajedničku saradnju nisu opozicionari. Oni su kontra pa kako bilo da bilo. Poziv za razgovor nisu prihvatili SDS i PDP.

“Nas ne interesuje koncentraciona vlada a što se tiče drugih pitanja, koje ja ne sporim da mogu doći na dnevni red Skupštine, ja nisam baba Vanga da vidim da vidim šta će doći u budućnosti”, kaže Draško Stanivuković.

Na razgovor su bili pozvani svi. Oni koji nisu došli pokazali su nepoštovanje prema institucijama Srpske, kaže Dodik.

“Njima to djeluje kao utočište za opravdanje za ime i prezime, ovdje se radi o instituciji. Ja nikoga nisam zvao kao Milorad Dodik, ja sam ih zvao kao predsjednik Republike”, kaže Dodik.

Predsjednik Republike mandat Radovanu Viškoviću uručiće sutra. Nova Vlada trebalo bi da bude formirana u prvim danima decembra.