Kada možemo da očekujemo pad cijena osnovnih životnih namirnica? (VIDEO)

Nema naznaka da će se vratiti cijene koje su postojale prije sukoba u Ukrajini, ali ne bi trebalo da dođe ni do novog poskupljenja, rekao je za naš Јutarnji program Dragan Јošić iz Udruženja potrošača “Reakcija” Banjaluka.
Trgovina-namirnice - Foto: RTRS

Trgovina-namirniceFoto: RTRS

– Kada pričamo o cijenama, mi iz Udurženja smo izdvojili oko 50 proizvoda iz potrošačke korpe, koje smo od marta pratili,tako da imate primjer da je cijena mesa ostala na nekom istom nivou, čak je i malo pojeftinilo, cijena voća je drastično povećana – navodi Јošić.

Dodaje, da je zbog pada cijena sezonskih proizvoda, došlo i do pada cijena određenih derivata.

– Tako je ulje sa 2.60 KM pojeftinilo za 10 pfeninga, odnosno na 2.50, neke cijene padaju, ali zavise od sezonskih proizvoda – navodi Јošić.

Kada je riječ o cijeni nafte, Јošić dodaje da cijena jeste u posljednje vrijeme u padu, ali u poređenju sa prošlom godinom, nema drastične promjene.

– Cijena nafte nije jedan od osnovnih inputa. Za vrijeme virusa korona, kada je došlo do poremaćaja potražnje i proizvodnje, trgovci su to koristili – navodi Јošić.

Dodaje, da kada je riječ o padu inflacije, isto je vidljivo kako u Evropi, tako i kod nas.

– Kod nas pad inflacije, nije uzrokovan ekonomskom stabilizacijom, nego su ljudi usljed finansijskih nedostataka prestali da kupuje neke proizvode, čime njihova potražnja opada, zbog čega trgovci ne mogu da povećaju cijenu tih proizvoda – dodaje Јošić.

Kako on navodi, svi ekonomisti smatraju da je najproduktivniji način borbe protev povećanje cijena, povećanje ličnog dohotka.

– Apsolutno podržavamo sve mjere koje je do sada Vlada Srpske donijela, kad je riječ i smanjenju marže, odnosno Uredba, imali smo i dobru akciju “Društveno odgovrni”, a moramo i da pomenemo samo povećanje minimalca – dodaje Јošić.

RTRS