Izborna jedinica 9: Koga će birati Hercegovci?

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 85
Izborna jedinica 9: Koga će birati Hercegovci?
 
Prethodnih dana “Nezavisne novine” trudile su se da čitaocima predstave potencijalne kandidate za (grado)načelnike u svih 65 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, a ovu priču zaključićemo Izbornom jedinicom 9, koja je po broju birača možda jedna od manjih u Srpskoj, ali je zato po broju lokalnih zajednica koje joj pripadaju, ubjedljivo na prvom mjestu.

Danas donosimo imena kandidata koji su se prijavili za 12 načelničkih i jednu gradonačelničku poziciju, a njih 36 nada se da će Centralna izborna komisija BiH u avgustu potvrditi njihove kandidature.

Posljednju epizodu izborne šetnje kroz Republiku Srpsku počećemo sa najjužnijim i ujedno jedinim gradom ove regije, Trebinjem.

Za mjesto gradonačelnika boriće se tri kandidata. Ispred vladajućeg SNSD-a i stranaka koje su okupljene u koaliciju, novi mandat tražiće Mirko Ćurić.

Svoju snagu u Trebinju dobijenu na prethodnim izborima lista Za pravdu i red pokušaće da iskoristi time što je dobila šansu da kandiduje Lazara Radana, a uz njega su stale sve stranke opozicije. Pored njih, kako smo saznali, biće i Ranko Vučinić, bivši član SDS-a, koji u trku ide kao nezavisni kandidat.

Nakon Trebinja selimo se u opštinu koja će imati najviše kandidata za načelnika u Republici Srpskoj. Riječ je o Višegradu, gdje će aktuelni načelnik Mladen Đurević iz SNSD-a imati čak četiri protivkandidata. Prvi je Predrag Drašković iz SNS-a, a pored njega, tri opozicione stranke su kandidovale tri kandidata, što je još jedna specifičnost. Prema saznanjima “Nezavisnih novina”, Narodni front je kandidovao Savu Savića, SDS je izabrao Stefana Nikitovića, dok je PDP odlučio da kandiduje Nemanju Šinikovića.

Još jedan aktuelni načelnik traži nove četiri godine na vlasti. To je Milan Vukadinović iz Foče, a on se, kako saznajemo, ponovo kandidovao ispred SNSD-a. Opozicija će pokušati da vrati Foču preko Ognjena Bodiroge, narodnog poslanika iz SDS-a, a uz njega bi trebalo da stanu sve opozicione stranke.

Milenko Avdalović ponovo je izbor nevesinjskog SNSD-a, a na megdan će mu dva protivkandidata. Opozicija podržava Strahinju Vujadinovića, još jednog predstavnika liste Za pravdu i red, a račune će pokušati da pomrsi obojici Aleksandar Šiljegović, koji će, prema našim informacijama, biti nezavisni kandidat.

Možda i najneizvjesnija izborna trka biće u Gacku. SDS, koji je na prošlim izborima izgubio vlast u ovoj opštini nakon 20 godina i pet mandata Milana Radmilovića, želi ponovo da preuzme kormilo, a kandidat je Vukota Govedarica, aktuelni predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS. SNSD nije želio ništa da prepusti slučaju kada je u pitanju protivkandidat, pa je odlučeno da kandidat ne bude aktuelni načelnik Ognjen Milinković, već Srđan Milović, predsjednik OO SNSD-a Gacko i nekada takođe narodni poslanik. Milovića bi trebalo da podrže stranke okupljene u republičku vlast. Ipak, treba reći da je do prije mjesec dana bila iznesena zvanična kandidatura Siniše Mandića, ispred Socijalističke partije Srpske, ali je ubrzo ona povučena u korist SNSD-ovog kandidata. Ne treba zaboraviti reći da će Gačani na raspolaganju imati još jednog kandidata. To je Srđa Bjelogrlić, sin pokojnog Radovana Bjelogrlića, bivšeg narodnog poslanika i nekada visokog funkcionera SNSD-a.

Novog načelnika dobiće i Berkovići, jer se Nenad Abramović, aktuelni prvi čovjek ove opštine, nije kandidovao. SDS je zamjenu za njega našao u Bojanu Samardžiću, koji je bio Abramovićev zamjenik u dva mandata. Protivkandidat dolazi iz SNSD-a i to je Milovan Škrba.

SNSD i SDS, kako saznajemo, jedini su koji imaju kandidate za načelnika Ljubinja, Istočnog Mostara i Čajniča. Stevo Drapić (SDS), načelnik Ljubinja, dobio je konkurenta u Boži Ćuzulanu (SNSD). Istočni Mostar biraće između aktuelnog načelnika Bože Sjerana (SDS) i Gordana Račića (SNSD), dok će Goran Karadžić, aktuelni načelnik Čajniča (SDS-PDP) pokušati da osvoji mandat ispred Mirka Živkovića (SNSD).

Zanimljiva je situacija u Kalinoviku, gdje će, kako saznajemo, građani birati između tri kandidata koja se prezivaju identično. Radomir Sladoje, načelnik ove opštine, ispred SNSD-a, konkurente će imati u Đorđu Sladoju (SDS) te Vladi Sladoju (PDP).

Veselin Vujović, načelnik Bileće (SDS), kandidat je za novi četvorogodišnji mandat, a na listi će biti Miodrag Parežanin, kao kandidat SNSD-a, te Mihajlo Vujović, zajednički kandidat Ujedinjene Srpske i Srpske radikalne stranke.

Između dva kandidata biraće i građani Rudog. To su Dragoljub Bogdanović (SNSD) i Marko Novaković iz Narodnog fronta.

Za kraj smo ostavili Novo Goražde. Nešto manje od 2.000 birača moći će da glasa za tri kandidata, a kako nezvanično saznajemo, to su Mila Petković (SNSD), koja je aktuelna načelnica, kao i Jovana Kovačević (SDS) te Ferid Pleh (SDP).

N.N.