IVAN BOSILJČIĆ NA OTVARANJU ŠANTIĆEVIH VEČERI POEZIJE U MOSTARU

Svečano otvaranje međunarodne kulturne manifestacije 104. Šantićeve večeri poezije održaće se 18. oktobra 2023. godine u 19 časova u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, a na programu je muzičko-poetsko veče pod nazivom Naše veče Ivana Bosiljčića, glumca iz Beograda.

Ovogodišnja manifestacija 104. Šantićeve večeri poezije koju organizuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta – Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle održava se u Mostru od 18. do 26. oktobra.

Drugog dana manifestacije, u četvrtak, 19. oktobra na programu je predstavljanje knjige Noć s Aleksom Marka Tomaša koje će se održati u 19.00 u časova u Galeriji kraljice Katarine u Kosači. O knjizi i istoimenoj predstavi, osim autora, govoriće i direktor HNK Mostar Ivan Vukoja, a moderator je predsjednica SPKD Prosvjeta GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović. U muzičkom dijelu nastupiće kantautor iz Mostara Sanel Marić–Mara i klavijaturista Dario Lukić.

U petak, 20. oktobra u Kulturnom centru Nebojša Glogovac u Nevesinju u 19.00 časova održaće se program pod nazivom Nevesinje, druga Šantićeva kuća na kome je pjesnička veče Milice Bakrač, pjesnikinje iz Nikšića. U programu nastupaju i pjesnik Ognjen Kandić, glumica Dragana Matrak i hor Osnovne muzičke škole Sveti Roman Melod.

U subota, 21. oktobra u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru je program pod nazivom Novo mostarsko stvaralaštvo – koncert grupe Zerdelija i veče mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića.

U ponedjeljak, 23. oktobra u 19.00 časova u Muzeju Manastira Žitomislić biće održano predstavljanje Izabranih djela Svetozara Ćorovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Promotor je Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, a uvodničar iguman Danilo Pavlović.

Zadnje večeri manifestacije, u četvrtak, 26. oktobra u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19.00 časova na programu je poetsko veče Đorđa Sladoja i Emsure Hamzić.

Ulaz na sve programe je besplatan. Dobro došli!

Generalni pokrovitelj manifestacije je predsjednik Republike Srpske, generalni sponzor kompanija m:tel, pokrovitelji: Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Grad Mostar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture HNK, Ministarstvo kulture Republike Srbije, medijski pokrovitelji: Agencija SRNA, Dnevni list, Top Portal, Bljesak.info.