Istraga protiv više lica zbog osnova sumnje za ubistvo Dragičevića

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv više NN lica zbog postojanja osnova sumnje da su 18. marta u Banjaluci napali Davida Dragičevića koji je, plašeći se za svoj život, bježao od njih i pao niz strmu obalu rijeke Crkvine ili su ga napadači gurnuli, te je usljed utopljenja nastupila smrt.

Истрага против више лица због основа сумње за убиство Драгичевића

U naredbi iz Okružnog tužilaštva Banjaluka navode da postoje osnovi sumnje da su ta lica drugog lišila života, čime bi učinila krivično djelo ubistvo.

U naredbi se navodi da postoje osnovi sumnje da je 18. marta oko 4.00 časa u Ulici Velibor Janjetovića Janje kod broja 27 u Banjaluci više NN lica, najmanje dva /a najvjerovatnije tri/, verbalno bijesnim i histeričnim glasom napalo Dragičevića, upućujući mu prijetnje i fizički ga napalo.

Visina korita rijeke Crkvene u tom dijelu je oko 4,5 metara, a prikupljeni dokazi upućuju na osnov sumnje da je oštećeni Dragičević, bježeći od napadača, upravo na tom mjestu, pao niz strmu obalu u nabujalu rijeku Crkvenu ili je od izvršilaca sa iste obale gurnut u rijeku, ističe se u naredbi Tužilaštva koju je danas u Narodnoj skupštini podijelio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

“Imajući u vidu da je sudsko medicinskim vještačenjem utvrđeno da, pored povreda koje su nastale padom, postoje i povrede koje su mogle nastati i na neki drugi način /udarcima/, nalazimo postojanje osnova sumnje da je oštećeni kritične prilike i fizički napadnut od izvršilaca”, piše u naredbi.

Iz prikupljenih dokaza proizlazi da je Dragičević usljed takvog napada i verbalnih prijetnji, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca prema obali rijeke Crkvene u neposrednoj blizini kuće vlasništvo Miomira Kurušić.

U naredbi Okružnog tužilaštva se ističe da je u kratkom vremenskom periodu kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodu, a leš je pronađen 24. marta u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas.

Prema priloženim dokazima, proizilazi da je 24. marta tijelo Dragičevića pronađeno u rijeci Crkvena, u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas, nakon čega je tijelo izvučeno na desnu obalu, te je obavljen uviđaj na licu mjesta.

Iz obdukcionog zapisnika sačinjenog prilikom obdukcije tijela Dragičevića koja je izvršena 25. marta u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske, od obducenta Željka Karana, zatim nalaza reobdukcije tijela koja je izvršena dana 28. marta od ljekara Ivice Milosavljevića, njegove izjave kao stručnog svjedoka, kao i nalaza i mišljenja tima vještaka Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu od 20. juna utvrđeno je da uzrok smrti Dragičević utapanje u vodi.

Prema nalazu sudskomedicinskog vještačenja Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu proizlazi da sve povrede na tijelu predstavljaju nespecifične mehaničke povrede nastale djelovanjem tupe mehaničke sile slabog do srednjeg intenziteta na površinu tijela.

Prema zaključku vještaka povrede su mogle nastati u okolnostima pada, i to upravo pada niz teren – korito rijeke Crkvene u dijelu iza ulice Velibora Janjetovića, jer je riječ o zidovima korita koji formiraju strmu kosinu.

Pad osobe niz takvu kosinu očekivano je praćen kotrljanjem, klizanjem i udarima izbočenih dijelova tijela /čelo, jagodice, nos, bok, koljena/ o podlogu, a na samom kraju putanje pada tijelo dolazi u kontakt s dnom korita rijeke, što može dovesti do dodatnog ozljeđivanja/.

Prema mišljenju vještaka pad s mosta u Ulici Dušana Subotića ili s obale direktno u vodu /dakle, bez kontakta s preprekama/ se može praktično isključiti, navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Vještaci su zaključili da se uzrok pada ne može utvrditi, pa se tako moglo raditi o spontanom padu uzrokovanom spoticanjem ili okliznućem pri hodu/trku/dakle, o padu bez djelovanja neke vanjske sile, ali i o padu koji je uslijedio zbog udarca ili odguravanja od druge osobe.

Vještaci su pri tome takođe zaključili da se ne može isključiti mogućnost da je neka od povreda na oštećenom nastala drugim mehanizmom, različitim od pada – konkretno, udarcem nekog tupotvrdog sredstva.

Ova mogućnost se, kako su vještaci zaključili, prije svega odnosi na povredu u području usta /krvni podliv usana i predijela usne šupljine/, kao i krvne podlive na hrptu desne šake i na lijevoj podlaktici.

Zaključak vještaka je da su navedene povrede mogle nastati udarcima stisnutom šakom, u kom slučaju povrede na podlaktici i na hrptu šake predstavljaju tzv. odbrambene povrede.

Razlozi za donošenje naredbe o sprovođenju istrage proizlaze iz dokaza priloženih uz Izvještaj o smrti Dragičevića iz MUP-a i Uprave za organizovani i teški kriminalitet, i to Prijava o nestanku lica, Zapisnik o saslušanju svjedoka Davora Dragičević od 18. marta, Zapisnik o uviđaju od 24. marta i fotodokumentacija od 24. marta sa kriminalističko-tehničkim izvještajem.

Među tim dokazima su i službene zabilješke Policijske stanice Banjaluka – Centar i Policijske uprave Banjaluka, Sektora kriminalističke policije, Odjeljenja za opšti kriminalitet, Odsjeka za krvne i seksualne delikte od 24. marta, te zapisnici o saslušanju svjedoka Ljiljane i Damira Haznadar, Dalibora Guslova, Mladena Mihajlović, Siniše Popović, Mileta Bošnjaka, Zorana Talića, Nebojše Topalović.

Takođe, među dokazima su Obdukcioni zapisnik Banjaluka od 25. marta, Nalaz reobdukcije leša Davida Dragičević izvršene od ljekara Ivice Milosavljevića, Zapisnik o saslušanju svjedoka Ivice Milosavljevića od 27. parila, nalaz sudskomedicinskog vještačenja uzroka i okolnosti smrti Dragičević, izvršenog po vještacima Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu od 20. juna.

Priloženi su i dokazi: Zapisnik o uviđaju PU Banjaluka, Odjeljenje za opšti kriminalitet, Odsjek za krvne i seksualne delikte sa fotodokumentacijom, fotodokumentacija i Skica lica mjesta, Jedinica za forenziku – Kriminalističko-tehnički centar, 8. maja, video zapisi nadzornih kamera apartmana “Vesto” koji se nalazi Ulici Velibora Janjetovića broj 7 i servisa motornih vozila “MK servis” u Ulici Velibora Janjetovića u Banjaluci, te Nalaz vještačenja video-zapisa izvršen po vještaku Gregora Kovaču, iz Celja, Republika Slovenija…

Iz nalaza vještačenja video-zapisa nadzorih kamera u Ulici Velibora Janjetovića i to nadzornih kamera objekta “Apartmani Vesto” i objekta servisa motornih vozila “MK servis”, izvršenog od vještaka Gregora Kovača, kao i drugih dokaza, proizlazi da je oštećeni Dragičević u kritično vrijeme bio u Ulici Velibora Janjetovića, te da je prošao pored kuće vlasništvo Miomira Kurušića.

Iz izjave svjedoka Slađane Marić /koja stanuje kao podstanar u kući vlasništvo Kurušić Miomira koja se nalaz u Ulici Velibora Janjetovića broj 27/ proizlazi da ju je tog dana oko 4.00 časa ujutro probudila snažna buka, galama i svađa koja je dolazila spolja. Kako je svjedok navela, sjeća se da je čula jak muški histeričan glas koji je galamio na nekoga, a taj koji je galamio, bio je veoma bijesan, ljut, a izgovarao je neke psovke i prijeteće riječi.

Pored tog bijesnog i ljutitog glasa čuo se i glas još dva ili tri muškarca, koji su takođe učestvovali u tom razgovoru. Kako je svjedok navela, taj ljutiti glas i taj žamor dvojice ili trojice muškaraca odmah zatim pratila su dva snažna treska, zvuka, koji su svjedoku najviše ličili na zvuk dasaka koje su bačene sa neke visine na tvrdu podlogu, a čula je dva takva zvuka, koji su došli u veoma kratkom vremenskom intervalu, odmah jedan iza drugog, da bi odmah nakon tih čula i zvuk kršenja granja.

Zatim je, navela je svjedok, čula da je nešto teško pljusnulo u vodu, te da je taj zvuk za nju bio užasan i strašan da je odmah pomislila da je neko u tom trenutku poginuo.

U daljem toku istrage iz Tužilaštva su naveli koje je sve radnje potrebno preduzeti da bi se utvrdilo da li je oštećeni pao u Crkvenu bježeći od izvršilaca ili su ga izvršioci gumuli niz obalu u navedenu rijeku. Iz nalaza sudsko-medicinskog vještačenja proizlazi da je kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodi, navodi se u naredbi koju je potpisao okruzžni javni tužilac Dalibor Vrećo.

U toku istrage potrebno je preduzeti sve potrebne mjere i radnje s ciljem utvrđivanja identiteta nepoznatih izvršilaca krivičnog djela i s ciljem pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja u ovoj krivičnoj stvari.

Srna