Graničnu policiju BiH drma VELIKA AFERA: 2 istražioca uhvaćena u Skaj aplikaciji, smijenjena i šefica Evropola

Granična policija BiH oglasila se saopštenjem, nakon što je objavljena vijest da su istražioci Granične policije uhvaćeni u Skaj aplikaciji, te da je smijenjena šefica Evropola u BiH.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

– Povodom medijskih navoda da Središnju istražnu kancelariju Granične policije BiH “potresa skandal zbog skaj istraga”, ovim putem obavještavamo javnost da se Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima te svako ko postupa protuzakonito biće procesuiran i sankcionisan. Navedeni predmet je u mjerodavnosti Tužilaštva BiH, a Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu – saopšteno je iz Granične policije BiH.

Tražila da se promijeni tim

Podsjetimo, kako je Avaz objavio, skandal potresa Centralnu istražnu kancelariju ove policijske agencije, koji je žila kucavica.

Zbog svega je u petak smijenjena Spomenka Markulj, šefica Evropola u BiH i kontakt osoba sa ovom međunarodnom policijskom agencijom. Markulj je bila i šefica istražne kancelarije i odlukom direktora Zorana Galića premještena je na drugu poziciju.

O svemu je upoznato i Tužilaštvo BiH.

Protiv nje je pokrenuta interna istraga u Graničnoj policiji, jer je između ostalog odbila postupiti i po naredbi načelnika ove Kancelarije.

Saznaje se da je Markulj pod istragom jer je od Tužilaštva BiH tražila da se promijeni tim koji radi na Skaj kodovima koje je dobila Granična policija BiH 11. januara ove godine.

Ona je zahtijevala da se promijeni tužiteljka i dodijeli nova, a da u timu ostanu njeni istražioci, koji su sada teško kompromitovani.

Međutim, vjeruje se da su pojedinci na ovaj način željeli kupiti vrijeme jer su imali izlistane Skaj kodove i komunikacije s određenim kriminalnim osobama.

Da stvar bude gora, upravo su dva istražioca iz tima Markulj E. H. i S. K. otkriveni na Skaj aplikaciji.

Srpskainfo