19.2 C
Trebinje
Petak, 17 Maja, 2024
Naslovnica Vijesti Finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici upućen u UN, evo šta piše u...

Finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici upućen u UN, evo šta piše u njemu

UN.jpg

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija saopštiio je sinoć da je finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN Denisu Francisu.

Lagumdžija je rekao da je finalni prijedlog rezolucije usvojen “nakon više krugova inkluzivnih konsultacija”.

-Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni prijedlog Rezolucije „Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995“, od strane „cross- regional core group“, otišao je prema Predsjedniku i svim stalnim misijama u UN-u. Srećan 1. Maj! – poručio je Lagumdžija u objavi na društvenoj mreži Iks.

Rezolucija bi, kako je juče najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da bude razmatrana  u sedmici između 13. i 17. maja, a prema predloženom tekstu Generalna skupuština odlučuje da 11. jul proglasi „Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine“.

U tekstu stoji da „osuđuje bez rezerve svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, takođe u znak sjećanja, u cilju sprječavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti“.

– Takođe, bez rezerve osuđuje radnje koje veličaju one osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid od strane međunarodnih sudova, uključujući one odgovorne za genocid u Srebrenici, te nnaglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i prema njima dostojanstvenog pokopa i poziva na nastavak procesuiranja onih počinilaca genocida u Srebrenici koji tek treba da se suoče sa pravdom – stoji u predloženoj rezoluciji.

U tekstu piše da Skupština UN „pozivaju sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo, i međunarodnom običajnom pravu o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog krivičnog suda, te „traži od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom ‘Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije’, počevši sa svojim aktivnostima i pripremama za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje traži od generalnog sekretara da skrene pažnju na ovu rezoluciju svih država članica, organizacija sistema Ujedinjenih naroda i organizacija civilnog društva za odgovarajuće poštovanje“.

Prema prijedlogu, Generalna skupština UN „poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih naroda, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne učesnike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti“, prenosi “Dnevni avaz”.

Bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno je, bez odluke Predsjedništva BiH, radio na novoj rezoluciji o Srebrenici  a sponzori rezolucije su Njemačka i Ruanda.

Zvaničnici Srpske i Srbije upozoravaju da ovaj dokument vide kao napad na cijeli srpski narod, koji bi time bio označen kao kolektivni krivac za genocid u Srebrenici. Predsjednik Srbije najavio je borbu protiv usvajanja rezolucije, a protiv nje su i brojni svjetski stručnjaci.

Jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za Holokaust, direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof izjavio je da rezoluciju o Srebrenici, o kojoj bi trebalo da se glasa u Generalnoj skupštini UN, ne treba podržati, jer bi, kako je naveo, označavanje Srebrenice kao genocida dodatno oslabilo sam značaj tog pojma koji služi kao važno upozorenje čovječanstvu o opasnostima ratova i sukoba.

– V Postoji mogućnost da predstavnici više od pet milijardi ljudi u svijetu ne budu iza te rezolucije. Dakle, jedna dramatična manjina će biti za tu rezoluciju, bez obzira što su iza nje SAD i ostale moćne zemlje, ali neće biti Rusija, Kina i mnoge druge države – poručio je juče predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.