Dvije nezgode u sat vremena, u obje se automobili sudarili sa konjima

Dvije nezgode u sat vremena, u obje se automobili sudarili sa konjima

U livanjskim naseljima Zagoričani i Potočani koja se nalaze na dionici puta Livno – Tomislavgrad – Kupres, u petak su se dogodile dvije saobraćajne nezgoda u kojima je uslijed udara motornih vozila u konje pričinjena veća materijalna šteta.

Prema informaciji MUP- a Hercegbosanske županije, u razmaku od sat vremena, u petak večer od 20 do 21 sat, dva motorna vozila marke Mercedes i Touran, čiji su vozači s područja Tešnja, ispod naselja Potočani i Zagoričani su imali kontakt s konjima koji obitavaju na obližnjem području.

U obje saobraćjne nezgode nastupila je materijalna šteta na vozilima, dok su vozači i njihovi suvozači prošli bez ozbiljnih povreda. Konji uglavnom u ovakvim situacijama zadobiju ozljede od kojih odmah ili naknadno ugibaju, naveli su iz MUP-a.

Inače, konji, kojih na ovom dijelu ima više od 1000 u manjim grupama silaze s njihovog ukupljališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava i dalje prema obližnjim livanjskim naseljima, odnosno na samu saobraćajnicu u potrazi za solju koju cestari posipaju.

Onog momenta kada ralica prođe i baci sol po prometnici, a najčešće je to ujutro i uvečer, djelatnici na održavanju cesta upozoravaju da tada postoji velika vjeravatnoća silaska konja na cestu te ako uz to još ima magle, čine veliku opasnost za vozače, a i za same njih je mogućnost povrijeđivanja velika.

Prema podacima MUP-a Hercegbosanske županije, u posljednjih osam godina dogodile su se 85 saobraćajne nezgode u kojima su sudionici bili vozila i konji.

Fena