Dok kod nas kiša pada svaki dan: Evropu pogodile velike vrućine

Temperatura zraka u pojedinim evropskim zemljama ovih dana dosegla je rekordne brojke od čak 39 stepeni Celzijusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovih dana u Francuskoj su zabilježene temperature i do 39 stepeni, u Velikoj Britaniji i preko 38, a Belgiji i Holandiji 37.

Toplotni val zahvatio je od utorka francusku prijestolnicu Pariz gdje je danas izmjereno 36 stepeni Celzijusa, rekordno u posljednjih 40 godina.

Iz Meteorološkog zavoda u 25 gradova proglašen je narandžasti alarm. U gradu Auxerreu u petak je zabilježeno 39 stepeni.

Toplotni val zahvatio je i Veliku Britaniju gdje se temperatura zraka u pojedinim gradovima penjala i do 38,5 stepeni. Najtopliji dan, prije današnjeg, zabilježen je 2003. godine kada je izmjereno 38 stepeni.

Nakon toplih dana od večeras se u pojedinim britanskim gradovima očekuje nevrijeme i oluja. Meteorolozi navode da su ovo najviše temperature izmjerene u augustu u ovoj zemlji.

Sunčano vrijeme i visoke temperature zabilježene su i u Belgiji. U četvrtak su u Briselu izmjerena 34 stepena što je najtopliji dan nakon 2006. godine. Očekuje se da će temperatura danas i sutra dosezati i 37 stepeni te da će nakon toga spustiti i za deset stepeni.

Najtopliji dan u posljednjih 100 godina zabilježen je juče u Holandiji. Temperatura se kretala i do 38,2 stepena Celzijusa.

Temperatura od 35 stepeni zabilježena je juče i danas i u Švedskoj. U prijestolnici Stockholmu izmjerena su 34 stepena.

Globus