15.2 C
Trebinje
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Vijesti Dodik najavio tri važna projekta za Trebinje – ne može ih niko...

Dodik najavio tri važna projekta za Trebinje – ne može ih niko zaustaviti!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da je osnova politike republičke vlasti da ravnomjerno ulaže u sve krajeve Srpske. 

On je naveo da će, između ostalog, do kraja januara u Trebinju biti potpisan ugovor od više od 100 miliona KM za izgradnju nove bolnice, da će za mjesec-dva tamo biti promovisana izgradnja auto-puta i brze ceste od Trebinja do Višegrada.

Dodik je za RTRS sinoć podsjetio na realizovane projekte u Istočnom Sarajevu, Foči, Jahorini, Višegradu, Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini.

Jedan radnik – jedan penzioner

Govoreći o zajedničkom projektu Srbije i Srpske o izgradnji aerodroma u Trebinju, Dodik je istakao da taj projekat niko ne može zaustaviti, te da će on biti realizovan.

Dodik ističe da država treba da napraviti ambijent za razvoj, te da se po realizaciji projekta očekuje ekspanzija cijelog tog prostora.

Dodao je da trenutno Republika Srpska ima ugovorenih više od 2,8 milijardi KM novih investicija, te da do 2030. godine planira da u oblast energetike uloži javnog i privatnog novca više od 11 milijardi KM.

On je naveo da je prosječna plata u Republici Srpskoj 1.211 KM, da je više od 290.000 zaposlenih i oko 270.000 penzionera.

– Do skoro smo imali situaciju jedan radnik – jedan penzioner. U tim okolnostima obezbijediti redovnost plata, penzija, to je umijeće moje ekipe koja je to radila – istakao je Dodik.

“Najmanja zaduženost u regionu”

On je naveo da će januarska penzija biti veća 13-14 odsto, a da će plate biti veće pet odsto.

Tvrdi da je inflacija u prošloj godini bila 16 odsto, dok su plate realno povećane 20 odsto.

Dodik je rekao da Srpska ima veliku pokrivenost uvoza izvozom, da ima najmanju zaduženost u regionu, 34 odsto javnog duga.

On je ukazao da svi pokazatelji ukazuju da je ovo društvo sposobno da se razvija, kreće naprijed i da jača.

Rast BDP

Što se tiče električne energije, Dodik je ocijenio da Srpska ima dugoročnu stabilnost, a da za naftu zavisi od regiona.

On je dodao da će se razgovarati s privrednicima da se vidi šta vlast može da učini u vezi sa promjenama u svijetu, koje će se odraziti i na Srpsku, te ukazao da će, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, ova godina biti teža nego prethodna.

Dodik je napomenuo da je Srpska u prošloj godini imala rast od četiri odsto BDP, što je “najviše u okruženju”, a to je postigla nizom mjera – smanjenja opterećenja privrede, stimulacijom, podrškom preduzećima, u javnom sektoru.

On je ukazao da privreda Srpske sve više izvozna i da treba težiti tome da je pokrivenost uvoza izvozom potpuna, napominjući da je do sredine godine ona bila oko 80 odsto.

Dodik smatra da Srpska mora biti otvorena i prema Istoku i Zapadu i da treba da nastavi dobru saradnju sa Srbijom.

/SRNA/