Da li je za RS bolje da je iste partije predstavljaju u Banjaluci i Sarajevu?

Da li je za Republiku Srpsku bolje to što je na vlasti u Sarajevu Savez za promene, ili kada je na njihovom mestu bio SNSD? Da li Srpska može da bude stabilna ako ista politička partija ne vlada i na nivou BiH i u Banjaluci?

Ova pitanja protežu se još od kad je SzP zauzeo pozicije u institucijama BiH, a sudeći prema izjavama naših političara, biće jedna od dominantnijih u predstojećoj izbornoj kampanji. U SDS tvrde da su prekinuli lanac „loših odluka po RS“ od strane SNSD, dok iz partije Milorada Dodika odgovaraju da je u proteklom mandatu sa SzP izgubila i Srpska i BiH.

– To su četiri godine gde smo se vrtili u krug u stalnim sukobima, u pokušajima da se centar pažnje iz Banjaluke prenese na Sarajevo. Ono što je okarakterisalo prethodne četiri godine SzP na čelu sa SDS, jeste podrivanje institucija Srpske, a to su jedine institucije koje mogu da funkcionišu i koje su stabilne – rekao je za ATV potpredsednik SNSD Nikola Špirić.

Poslanica SNSD u Predstavničkom domu BiH Milica Marković kaže za „EuroBlic“ da je u buduće najvažnije da u Sarajevu prihvate da one partije koje u Srpskoj dobiju najviše glasova istovremeno budu i predstavnici RS u institucijama BiH.

– To se nalažlost nije desilo 2014. godine. SNSD je organizovao vlast u RS, kao pobednička partija zajedno sa koalicionim partnerima. Ali, u Sarajevu je to uradio SzP tako što se prodao SDA i bošnjačkim potičarima, iako su bili koalicija koja je dobila manjinsko poverenje u RS. To znači da im nije pripalo poverenje da predstavljaju narod RS u Sarajevu. Evidentno je da je takva podvala naroda i RS od strane SDS i PDP porouzrokvovala veliku štetu i posledice za Srpsku, kako u finansijskom tako i u nekom drugom smislu – kaže Markovićeva. Na pitanje da li je Srpska bila finansijski i politički stabilnija u mandatu do 2014. kada je SNSD bio deo vlasti i na nivou BiH, Markovićeva kaže da je Vlada uspela da održi finansijsku stabilnost RS i u ovom, i u prethodnom mandatu.

– Samo što joj je u ovakvoj situaciji trebalo mnogo više napora da održi tu stabilnost iz razloga što je SzP onemogućavao sredstva koja su joj pripada s nivoa BiH da dođu u budžet Srpske. Prema kalkulacijama, od proleća su zaustavili oko 750 miliona KM. I dalje je u PS BiH sprečena verifikacija nekih međunarodnih sporazuma koji bi RS omogućili kredite ili grantove. Predsedavajući Saveta ministara BiH je nedavno u Londonu, na konferenciji gde su se odobravali infrastrukturni projekti, kandidaovao tri projekat, i sva tri iz Federacije. Mirko Šarović je sve to gledao – kaže Markovićeva, piše Srpskainfo.

Međutim, potpredsednica SDS Aleksandra Panudurević smatra da su sve ovo „budalaste teze“ i da je „najveća šteta za Srpsku da SNSD vlada bilo gde“. Tvrdi da su to pokazali i u Parlamentu Federacije kada je njihov zamenik predsedavajućeg Doma naroda pokrenuo vitalni nacionalni interes da bi zaštitio interese Hrvata na štetu interesa Srba.

– Zakonom o izbornim jedinicama u FBiH se konačno popunjavao Klub Srba u Domu naroda FBiH, ali Drago Puzigaća kaže da to nije u interesu Srba jer hoće da zaštiti Hrvate. Tako radi SNSD koji u institucijama ne predstavlja interese Srba i RS, nego Dragana Čovića i HDZ. Zašto je to tako, odgovor verovatno treba tražiti u ratnim biznisima lidera SNSD i generala Ivana Čermaka. Što se tiče optužbe da smo zaustavili pare koje pripadaju RS, jedina stvar koju smo mi pokušavali zaustaviti, ali nažalost nismo uspeli, to su akcize na gorivo. Podsetiću da je premijer Haitija podneo ostavku zbog skoka cena nafte i to iz istog razloga kao kod nas, jer je MMF tražio povećanje akciza da bi im dali kredit. Kod nas je uvek kriv neko drugi – kaže Pandurevićeva za „EuroBlic“.

Na kritike koje je na račun SzP uputio Nikola Špitrič kaže: „Ne daj bože da je prethodne četiri godine on mogao da odlučuje u institucijama BiH jer bismo danas bili u NATO. Podsetiću da je to čovek koji se javno pohvalio da je od 174 uslova za aktivaciju MAP, ispunio 173. Da je ostao u vlasti, ispunio bi i taj jedan“.

Antić: Jedan od najtežih perioda

Politički analitičar Velizar Antić smatra da bi sukob između dva stranačka bloka u RS postojao i da SzP nije postao vlast u Sarajevu.

– Međutim, itekako ima smisla teza koju u ovom trenutku zastupa SNSD, da je bolje da na vlasti i u Sarajevu i u RS budu iste strukture. Protekle četiri godine smo videli da nikako nije dobro da su to različite strukture jer jedni druge optužuju za izdaju i druge stvari, a mi nemamo dovoljno informacija da bismo mogli da kažemo ko je upravu. Ovo je bio jedan od najtežih perioda. Možda bi se moglo razmišljati o nekom zakonodavnom rešenju za buduće sazive, da imamo iste predstavnike u RS i na nivou BiH – predlaže Antić.

BLIC