24.2 C
Trebinje
Nedjelja, 16 Juna, 2024
Naslovnica Vijesti Cvijetić: 400KM kazna za pucanje na proslavama

Cvijetić: 400KM kazna za pucanje na proslavama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje kampanju „Oružje ne štiti, oružje ubija“ čiji je cilj da upozna djecu školskog uzrasta sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja nezakonita upotreba vatrenog oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima.

jovana cvijetic.jpg (437 KB)

“U okviru ove aktivnosti, do devetog juna ove godine biće organizovana edukativna predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola širom Republike Srpske, kako bi im se ukazalo ne samo na opasnosti koje nosi upotreba vatrenog oružje, već i primjere koji su nažalost završili tragično. Učenici će se takođe upoznati sa procedurama koje treba da koriste u slučaju da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili pronađe minsko-eksplozivno sredstvo”, kazala je Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

Imajući u vidu da je problem posjedovanja ilegalnog oružja i dalje prisutan, te da se na javnim površinama gotovo svakodnevno pronalaze odbačena minsko-eksplozivna sredstva i da su i ista na taj način učinjena dostupnim građanima, naročito djeci, neophodno je upoznati djecu i građane sa opasnostima koje nosi takvo odbacivanje oružja i neadekvatno i nestručno postupanje u slučaju pronalaska istih.

Prema oružju treba se odnositi odgovorno, te legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah pozvati i obavjestiti najbližu policiju stanicu pozivom na „122“.

Kampanju Ministarstvo realizuje u okviru projekta „PILLAR“ uz podršku Razvojnog programa UN-a (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja

 

Radio Trebinje