Bubić o suđenju Dodiku: Postoji opcija da se kao svjedoci pozovu Vučić i Milanović

N1

Advokat Milorada Dodika, Goran Bubić, danas je za N1 govorio o aktuelnom procesu protiv predsjednika Republike Srpske. Bubić je kazao da se ovdje ne sudi pojedincu, nego “slobodi jednog naroda”. Također, potvrdio je da odbrana Milorada Dodika planira kao svjedoka u procesu pozvati i Christiana Schmidta, te da postoji opcija da se kao svjedoci u procesu pozovu i Aleksandar Vučić i Zoran Milanović.

“Što se tiče zakona o imunitetu, zakoni se ne mogu primijeniti retroaktivno. Ne bih želio ništa špekulisati. Građani već govore svoje, vi ste vidjeli jučer ovaj odziv. Ja nisam ništa slično vidio, a bavim se pravom 42 godinu. To govori da se ne sudi pojedincu, nego se sudi slobodi. Ne slobodi jednog pojedinca, nego slobodi naroda”, kazao je Bubić.

“Ja želim da pričam o izvjesnim stvarima, o činjenicama koje su se dogodile, ja nisam vračara da pričamo o budućnosti”, dodao je on.

Bubić je kazao da se radi o politički montiranom procesu.

Sloboda u hijerarhiji ljudskih vrijednosti je odmah poslije života. Slobodarski narodi slobodu izjednačavaju sa životom. Mi imamo ovdje ponavljanje sličnih događaja kroz ovaj jedna politički montiran proces. To se vidi iz aviona“.

S čim upoređujete ovaj proces?

Ja bih to upredio sa pravilima koja nam dovlače gospoda sa zapada, pa i sa “divljeg zapada”. To je pucanje, ne samo čovjeku u leđa, nego pucanje narodu u leđa. Građani su izabrali Dodika za predsjednika Republike Srpske. Sada se zanemaruje volja građana, Ustav RS koji kaže da se predsjednik može opozvati samo preko izbora. Optužnica je besmislena po više osnova“.

Bubić je kazao da je “poništen zakon – mrtav čovjek”.

Zašto je ustvari sve ovo besmislica, čak iako bi pretpostavili da visoki predstavnik može donositi zakone. To je jedan paradoks, jedna životna smijurija vezano za bonska ovlaštenja. Znači, imate u tri reda optužnice jedan pravni paradoks. U početnom redu se tvrdi kako je Schmidt poništio ta dva sporna zakona. To doslovice stoji i navode se datumi. Ako Tužilaštvo priznaje legitimitet Schmidta i kapacitete visokog predstavnika da bude zakonodavac, onda mi nakon takvih odluka Schmidta nemamo nikakve zakone. On ih je poništio. Poništen zakon je mrtav čovjek. Možemo li mi njega oživjet nekim ukazima?“, kazao je i dodao:

“Optužnica je besmislena po više linija”.

Hoćete li pozvati Schmidta kao svjedoka? Ima li pravo da se ne odazove?

Njega ne štiti Bečka konvencija. Ko je njemu dao agreman? Postoji pismo službenice iz kancelarije Visokog predstavnika koja je pisala našem MVP kako je Schmidt visoki predstavnik. Imamo notu ambasade Njemačke, nepotpisanu, ima samo pečat. Neće niko razuman da stavi svoj potpis na notu. Ja sad vas pitam kako ga može štititi Bečka konvencija? Nije službenik UN-a. I da ima status, on nema imunitet od svjedočenja. Zašto ne bi svjedočio? Svakako to treba da odobri sud. Kolega Nobilo je to najavio, to je plan odbrane. U optužnicu ga je dovuklo Tužilaštvo BiH, to je nešto nevjerovatno. U činjeničnom opisu optužnice, Schmidt se pominje deset puta, puno više nego optuženi. Kad se još dovlači stvarni zakonodavac u optužnicu?“.

“Imamo zasad 112 pitanja, a ono što bi bilo važno, bilo bi dobro da on pročita Dejtonski mirovni ugovor, posebno član 1, a onda Anekse 1a i Aneks 10, da vidi ta ovlaštenja u Aneksu 10. Apsolutno ista odredba kao u 1a”, dodao je Bubić.

Bubić je potom poručio kakvom se epilogu nada.

Schmidt je za procesuiranje pred pravosuđem BiH. Nadam se da će epilog biti sljedeći: da će predsjednik RS biti oslobođen, da će optužnica biti povučena, te da će se nekad Schmidt procesuirati pred pravosuđem Njemačke“.

Postoji li opcija da se pozovu Vučić i Milanović?

Postoji ta opcija“.

Postoji li njihova spremnost da se odazovu?

N1