Broj poginulih blizu 24.000; Potraga za preživjelima se nastavlja

U razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio jug Turske i Siriju poginulo je blizu 24.000 ljudi, a više desetina hiljada je povređeno. Spasioci su u trci s vremenom – nadaju se da ispod ruševina ima preživjelih. Srušeno je ili oštećeno više od 12.000 objekata i zgrada.
Potraga za preživjelima se nastavlja (FOTO:  EPA-EFE/SEDAT SUNA) -

Potraga za preživjelima se nastavlja (FOTO: EPA-EFE/SEDAT SUNA)

7.25 – Broj poginulih nakon zemljotresa koji su ove nedelje pogodili Tursku i Siriju popeo se na 23.726, prema poslednjim zvaničnim podacima. U Turskoj je broj poginulih porastao na najmanje 20.213, a povrijeđeno je 80.052, saopštio je turski ministar zdravlja Fahretin Kodža.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Siriji iznosi 3.384. Broj povrijeđenih u Siriji na svim pogođenim teritorijama iznosi 5.245.

Tlo i dalje podrhtava. Nakon prvih potresa uslijedilo je još 650 naknadnih potresa. Predsjednik Turske Erdogan kaže da se zemlja suočava s katastrofom vijeka. Na sjeverozapadu Sirije situacija je još dramatičnija. Zbog sankcija i otežanog dopremanja pomoći, lijekovi i medicinska oprema dovoljni su samo za petinu povređenih u potresu.

– Uprkos činjenici da smo okupili jedan od najvećih timova za potragu i spasavanje u regionu, sa više od 140 hiljada članova, na žalost nismo bili u mogućnosti da reagujemo dovoljno brzo kako smo se nadali. Građanima koji ne žele da ostanu u šatorima platićemo smještaj u kućama – kaže predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Sirijerez Bašar el Asad navodi da kažu da je Zapad dao prioritet politici u odnosu na humanitarnu situaciju, ali da to nije tačno.

– Da biste nečemu dali prioritet u odnosu na nešto drugo, obje te stvari moraju da postoje. Humanitarna situacija ne postoji za Zapad. Nema ljudskih osjećanja, niti ih je bilo u prošlosti. U posljednjih 600 godina, zapadna okupacija se zasniva na ubijanju i pljačkanju ljudi – napomenuo je Bašar el Asad.

Sirijska vlada proglasila je zonom katastrofe oblasti na sjeverozapadu zemlje. Nema struje, lijekova, hrane, vode. Stanovništvo je na ivici opstanka. Iz Turske je kopnenim putem stigao tek drugi humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija.

Agencije