BiH uvozi spermu, krv i svemirske letjelice

Bosna i Hercegovina u potpunosti zavisi od uvoza hrane i različite robe. Ali kako bi reagovali da vam kažemo da se u BiH godišnje uveze stotine kilograma ljudske krvi ili na primjer sperme bikova, ali nije tu kraj, takođe iz BiH se izvoze datule, a vjerovali ili ne, i ananasi.

Prema podacima koje je UNA dobila od Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) u prvih pet mjeseci ove godine kompanije u BiH su uvezle čak 210 kilograma sperme bikova i za to su platile skoro 300.000 KM. Najviše se ove materije uvozilo iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Srbije i Češke.

Treba naglasiti da u prvih pet mjeseci ove godine uvoza ljudske krvi u BiH je uvezeno čak 239.896 kilograma, a bh. kompanije su za to platile više od 72 miliona KM. U analiziranom periodu najviše krvi je uvezeno iz Srbije (165.038 kilograma), zatim Češke (19.726 kg) i Kine (15.702 kg).

Prema podacima koje su nam ustupili iz VTK BiH, tokom prošle godine u carinskoj tarifi “Ljudska krv; životinjska krv pripremljena za upotrebu” ostvaren je uvoz od 275.576 kilograma, ukupne vrijednosti 214.759.637 KM. najviše krvi u BiH je uvezeno iz Srbije, Kine i Njemačke. Ni tu nije kraj, sperme bikova u prošloj godine je uvezeno čak 232 kilograma u vrijednosti od skoro pola miliona KM.

Iz podataka je vidljivo da Kina prednjači u izvozu pomenutih roba u BiH. Prema podacima VTK BiH, iz Kine je BiH u 2021. godini uvozila pljosnate valjane proizvode od željeza (57,4 miliona KM), nove vanjske pneumatske gume (16,8 miliona KM), igračke (16,1 milion KM), ljudsku i životinjsku krv pripremljenu za upotrebu (15,4 miliona KM), obuću (11,4 miliona KM), mašine za automatsku obradu podataka (10,4 miliona KM), električne aparate za žičanu telefoniju i telegrafiju.

Iz Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH za UNU su dostavili pregled najzanimljivijih tarifnih stavki koje smo uvozili i izvozili. Tako je BiH iz Nizozemske i Vijetnama uvozila ljudsku kosu. Zanimljiva je situacija i kad je riječ o carinskoj tarifi – ostale letjelice (npr. helikopteri, avioni), svemirske letjelice (uključujući satelite) i letjelice – nosači suborbitalnih i svemirskih letjelica. I u ovoj kategoriji zabilježen je kako uvoz tako i izvoz.

Datule i ananas

Iz Bosne i Hercegovine su između ostalog tokom 2021. izvezene i datule i to 294.234 kilograma u vrijednosti 1.198.590 KM, dok je uvoz iznosio čak 2.050.242 kilograma za šta je plaćeno 5,5 miliona KM. Datula je najviše izvezeno iz BiH u Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju.

BiH je u Srbiju i Crnu Goru izvozila i ananas, i to 28.181 kilograma u vrijednosti 57.786 KM.

Radi se o reeksportu

– U strukturi vanjskotrgovinske razmjene evidentan je i izvoz tropskog voća, ali radi se o manjim količinama. Ako uzmemo u obzir da BiH nije pogodna za uzgoj ovih kultura, može se zaključiti da se radi o reeksportu, odnosno realizaciji poslovnih ugovora s povezanim licima u regionu, prvenstveno među članicama CEFTA-e, odnosno uvozu radi izvoza koji je dozvoljen u slobodnoj trgovini – pojasnili su iz VTKBiH.

Ko su uvoznici

Portal UNA zatražio je i zvanične informacije o kompanijama koje se bave uvozom i izvozom krvi, sperme, ananasa i datula.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) su nam kazali da nam mogu odobriti limitirani pristup podacima o privatnicima koji se bave pomenutom djelatnošću, jer se u mnogim slučajevima radi o poslovnoj tajni.

Ipak, odobrili su nam uvid u nazive kompanija koje se u BiH bave uvozom krvi i sperme, a na spisku ih više od 100.

Kad je krv u pitanju, uvoznici su mahom kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom lijekova, poput “Roche”, “Hercegovinalijek”, Krajinagroup”, “Bosnalijek”, “Pharma-maac”, “Farmavita”, “Evropa lijek pharma”, “Unifarm”, “Phoenix Pharma”, “Farmacija”, “MGM Farm”, “CO.Medprom”…

Takođe, očekivane rezultate smo dobili i kad je riječ o uvozu bikove sperme u BiH, a radi se pretežno o kompanijama koje se bave uzgojem, preradom i prodajom stoke, poput “Mesna industrija Tulumović”, “mi99”, “Milkos”, “Eko sir Puđa”, “Mlijekoprodukt”…

Una