Beogradski Zoo-vrt se premješta nakon skoro sto godina, poznata nova lokacija

Beograd, 3. februara 2023.- Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će beogradski zoo vrt biti premešten na Adu Safari. Tokom obilaska Ade Ciganlije, gradonačelnik je izrazio nadu da će projekat preseljenja zoo vrta biti gotov u naredne dve do tri godine. Na fotografiji glavni gradski urbanista Marko Stojičić.FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

Čuveni beogradski Zoološki vrt biće premješten sa Kalemegdana na “Adu Safari” na Adi Ciganliji, poslije gotovo stotinu godina, rekao je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je naveo da će Zoološki vrt biti premješten kako bi Kalemegdan mogao da bude zaštićen Unesko listom kulturne baštine.

“Zbog uslova u kojima se životinje nalaze, a i zbog našeg najvećeg kulturnog dobra Kalemegdana koji nije zaštićen Unesko listom odlučili smo da je `Ada Safari` pravi izbor”, rekao je Šapić na predstavljanju budućeg plana Zoo-vrta.

On je podsjetio da je bivši direktor Vuk Bojović želio da se Zoo-vrt premjesti na Veliko ratno ostrvo što nije bilo moguće zbog čestih poplava, te da je bilo i planova da to bude gradska periferije, od čega se odustalo.

“Smatramo da Zoo-vrt treba da bude dio gradske cjeline da bi bio blizu ljudi koji će da ga posjećuju i zbog komfora životinja Ada Safari je očigledno rješenje gdje će životinje biti u prirodi, pored rijeke u zelenilu i tišini, ali i praktično u centru grada”, istakao je Šapić.

Iako projekat novog Zoo-vrta još nije gotov, Šapić se nada da će on biti završen za dvije to tri godine. Prema njegovim riječima, novi Zoo-vrt bi se prostirao na 14 hektara, što je dvostruko više od sadašnjeg.

Za ove potrebe biće iseljeno 270 porodica iz naselja Partizan, kojima će biti obezbjeđeni drugi stanovi.

Beogradski Zoo-vrt osnovan je 12. jula 1936. godine, a svečano je otvoreno pod pokroviteljstvom jugoslovenskog industrijalca i tadašnjeg gradonačelnika prestonice Vlade Ilića.