Trebinje:Stari grad dobija ljepši izgled

U Trebinju su počeli uklanjanje asfaltnog sloja i pripremni radovi u okviru druge faze popločavanja Starog grada /istočnog dijela/, od Muzeja Hercegovine do “Galerije”, a nakon završetka kompletnog projekta ovaj dio grada dobiće potpuno novi izgled.


U toku je i popločavanje ulice od južne kapije Starog grada do skretanja prema Muzeju Hercegovine, u dužini od 150 metara, a za popločavanje ulica Starog grada Gradska uprava Trebinje izdvojila je pola miliona KM.

Naredne faze projekta obuhvatiće popločavanje prema malom tunelu i džamiji.

Autor idejnog rješenja rekonstrukcije najstarijeg gradskog jezgra Trebinja je arhitekta iz ovog grada Ninoslav Ilić, postdiplomac bečkog univerziteta. On je u rješenju obnove Starog grada predstavio i ideju ponovnog otvaranja kanala, hendeka, oko zidina Starog grada.

Načelnik trebinjskog Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo kaže da je u dogovoru sa Ilićem zaključeno da Stari grad mora da odražava identitet i posebnost Trebinja i Hercegovine, bez ugledanja na druge gradove i sredine.

Rikalo je dodao da je cilj da se Stari grad ne samo uljepša, nego i učini funkcionalnijim.

“Preduzeće `Vodovod` će kao pilot projekat u tom dijelu postaviti po prvi put vodomjere na daljinsko čitanje, a `Elektro-Hercegovina` se obavezala da cijelu nadzemnu infrastrukturu postavi u podzemne kanale, što je i urađeno u pripremnim radovima za popločavanje”, istakao je Rikalo.

On je naglasio da će finalni dio radova u Starom gradu biti uređenje Trga Travunije uz zapadni ulaz u Stari grad.

Stari grad je nezaobilazno mjesto posjete mnogobrojnih turista koji dolaze u Trebinje i uređenjem će dobiti reprezentativan izgled i sigurno mjesto među prepoznatljivim gradskim simbolima.

Prije nekoliko godina obnovljena je porušena južna kapija Starog grada, nakon čega su sanirane i zidine koje opasavaju ovaj dio grada, a datiraju iz vremena turske vladavine.

SRNA