Prikazan film o Masleši – najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade

U Trebinju je premijerno prikazan dokumentarni film o najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade Aleksandru Masleši pod nazivom „Suze, govore istinu“, autora trebinjskog novinara Nebojše Kolaka.

Film traje 67 minuta i govori o 16- годишњемem dječaku koji je napustio dječačku igru i školu, uzeo pušku i otišao na prvu liniju hercegovačkog fronta da brani otadžbinu.

U filmu o ovom hrabrom borcu govore njegovi roditelji, sestra i djed.

Kolak je istakao da je na dječaka poseban pečat ostavio 95-godišnji djed Rade.

„Nemoj mi zamjeriti što plačem, jer suze govore istinu“, prisjetio se Kolak Radovih riječi, zbog čega se, kaže i odlučio da na osnovu njih film i nosi naziv.

Govoreći o upostavljanju kontakta sa porodicom Masleša, Kolak kaže da mu je trebalo više od tri godine, te da je, poslije otkrivanja Aleksandrovog spomenika u Bregovima, dogovorio sa njegovim najbližim da uradi dokumentarni film.

„Dijete koje je dalo svoj život za otadžbinu zaslužuje da ta priča o njemu ostane zapisana. Treba da ostane priča o njemu, da nova pokoljenja znaju da je jedan mali dječak hrabro stao na branik otadžbine za koju je dao svoj život“, rekao je Kolak.

Slavko Perošević je napisao Epsku pjesmu o Aleksandru, koju je  govorio Ratomir Mijanović.

Aleksandar je ranjen 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, a preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 16. januara 1995. godine.

Stadion malih sportova u Bregovima nosi njegovo ime, a ispred ovog objekta je u januaru otkriven spomenik, dok je kod stadiona u Policama nacrtan grafit sa Maslešinim likom i amblenom Vojske Republike Srpske.

Rejting.info