24.2 C
Trebinje
Nedjelja, 16 Juna, 2024
Naslovnica Trebinje Narodna biblioteka Trebinje: Predavanje za mlade matematičare

Narodna biblioteka Trebinje: Predavanje za mlade matematičare

U organizaciji Narodne biblioteke Trebinje, Siniša Amanović, profesor matematike i osnivač škole „Pitagora” iz Zadra, danas je održao predavanje za mlade matematičare.

Matematika 2.jpg (966 KB)

“Djeca jednostavno bježe od matematike i zbog toga smo odlučili je približiti, da ta matematika bude pohod na nove grane, a ne neki bauk. Ova predavanja su svima namjenjena . I djeci i roditeljima, ali i kolegama. Vi u Trebinju imate divne matematičare. Imate vašeg Vuka. I daj Bože da bude još vukova, da bude jedan pravi čopor znalaca”, kaže Amanović i otkriva roditeljima tajnu kako da djeca zavole matematiku.

“Ujutru kad ustanete brojte šta treba raditi, uveče brojte šta ste radili, koliko ćete spavati, koliko ste spavali. Neka ne bude pritisak na djecu, već san sa lijepom matematikom”, kaže on.

Vuk Janković, čiji uspjesi iz matematike su nam poznati i na koga je Trebinje ponosno, kaže da su ovakva predavanja korisna za razvoj opšte ljubavi prema matematici.

“Za mene je matematika zabava. Uvijek sam je volio”, kaže talentovani Janković.

Matematika 1.jpg (1.02 MB)

Aleksa Crnogorčić, učenik šestog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” ističe da mu je drago što je pozvan na ovo predavanje.

“Došao sam da naučim nešto što nisam do sad znao, a i da poboljšam ono što sam već znao. Matematika mi je drag predmet”, rekao je Crnogorčić.

Siniša Amanović , rođen je 1963.  u Zadru. Studije matematike završio je u Rijeci, a dugo godina živio je i radio u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji.

Zaposlen je kao profesor. Osnivač je „Udruge mladih matematičara i fizičara Zadar“.  Kroz svoja predavanja želi djeci i roditeljima pomoći u savladavanju gradiva i obaveza vezanih za matematiku, te je približiti kao igru koja će im koristiti u život,.

Radio Trebinje