Grad Trebinje gradi savremeni stadion – održavaće se i evropska prvenstva

 

Na stadionu FK „Leotara“ počeli su pripremni radovi za izgradnju atletskog kompleksa, sa tartan trkačkom stazom, te savremenim borilištima i svim potrebnim rekvizitima za treninge i održavanje takmičenja iz 27 atletskih disciplina, za šta će Grad Trebinje, kroz trogodišnju investiciju, izdvojiti 1.030.000 KM, potvrdio je za Rejting.info Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja.

Rikalo ističe da je izvođač radova „Integral inženjering“, koji bi sve radove trebalo da izvede do sredine avgusta ove godine.
Rikalo je istakao da su sredstva iz 2017. godine ranije rezervisana, da će sa ovogodišnjim budžetskim izdvajanjima za ovu namjenu biti zatvoreno oko 80 odsto finansijske konstrukcije, dok će posljednja tranša biti planirana budžetom naredne godine.

„U početku će to biti zemljani i radovi na izgradnji kvalitetne oborinske kanalizacije za cijelu površinu stadiona, ne samo za tartan stazu – jer će na sjevernim i južnim dijelovima, iza golova fudbalskog terena, biti urađena borilišta za bacačke i skakačke dispipline – skok u dalj, skok s motkom, troskok, bacanja kladiva, diska, koplja… „, kaže Rikalo.


On dodaje da će stadion imati borilišta za 27 atletskih diciplina, sa svim rekvizitima potrebnim za održavanje takmičenja, uključujući i semofore i reflektore.
Obaveza izvođača je da po izgradnji atletski kompleks sertifikuje, što je investitoru garancija da će dobiti stadion izgrađen prema savremenim standardima za održavanje međunarodnih takmičenja.

„Da bi na nekoj atletskoj stazi mogla da se održavaju međunarodna takmičenja – ona mora da ima serktifikat Međunarodne atletske federacije, što znači da izvođač prilikom izgradnje mora da ispoštuje određene tehničke propise u smislu kvaliteta i dimenzija svakog borilišta“, kaže Rikalo.
On napominje da će na stadionu moći će da se održavaju čak i evropska prvenstva, ali za mlađe uzrasne kategorije – jer za organizovanje nekog međunarodnog takmičenja višeg ranga nisu dovoljni samo uslovi na stadionu, već i druga infrastruktura grada, kao što su smještajni kapaciteti ili blizina aerodroma.

„Cilj nam je da izgradnjom stadiona sva djeca iz Trebinja, kroz časove fizičkog vaspitanja ili Školu sporta, dobiju kvalitetne uslove za normalan rast i razvoj, ali i da rekreativci imaju bezbjedno mjesto za trčanje i druge fizičke aktivnosti koje danas često upražljavanju po saobraćajnicama ili terenima izvan grada. Time ćemo sigurno doprinijeti razvoju kroz poboljšanje fizičkog zdravlja naših sugrađana“, dodaje Rikalo.
On napominje da su uz radove na atletskom kompleksu, u toku su i radovi na zatvorenom bazenu, te ističe da je u narednoj godini planirana i izgradnja stadiona na Draženskoj gori.

Rejting.info