Danas isplata novčanih sredstva za djecu iz ugroženih porodica

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas je potpisao rješenja sa samohranim nezaposlenim roditeljima kao i starateljima djece bez roditelja, kojima su iz gradskog budžeta obezbijeđene mjesečne novčane naknade za djecu koja pohađaju osnovnu i srednju školu u ukupnom iznosu od 56.000 KM na godišnjem nivou.


Ovo vrsta pomoći je jedinstvena na području Republike Srpske, a ono što je interesantno je da Gradska uprava Trebinje ovim programom pomoći nije izostavila ni djecu iz drugih istočnohercegovačkih opština, a školuju se na području Trebinja.

Uplata sredstava počeće danas i to za cijelo drugo polugodište ove školske godine-pet rata, dok će se ostatak sredstava uplaćivati mjesečno od naredne školske godine.

Djeca koja sada završavaju srednju školu dobiće odmah pet rata.

Petrović je istakao da su prepoznali porodice koje nisu obuhvaćene nijednom vrstom pomoći, te precizirao da će samohranim roditeljima koji su penzioneri dobijati 100 KM po djetetu, samohrani roditelj koji ne radi 125 KM po djetetu, dok će staratelj dobijati po djetetu 150 KM.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da će ukupno šezdesetoro djece imati finansijsku nadoknadu devet mjeseci, koliko traje školska godina.

“Ovim programom nisu svi slučajevi obuhvaćeni, jer imamo samohrane roditelje koji su bez zaposlenja, a čija djeca još nisu pošla u školu, kao i djecu samohranih roditelja koja su punoljetna, a nezaposlena”, rekao je Petrović poručujući da je opredjeljenje gradske vlasti da dođe do tih porodica kojima je pomoć potrebna, na čemu će istrajati u budućem periodu.

Petrović je istakao da je sada aktuelan odlazak učenika sedmih i trećih razreda na ekskurziju, pa će gradska vlast finansijski pomoći one roditelji koji su su stanju socijalne potrebe i to sa najmanje 50 odsto ukupne uplate.

On je napomeno da će se nastojati da se iz gradskog budžeta pomogne i supuge umrlih boraca Vojske Republike Srpske i ratnih vojnih invalida koje su, kako je istakao, apsolutno nezaštićene i nemaju ni nastavak boračkog dodatka.

“Moramo izdvojiti iz budžeta određena sredstva kako bi pomogli ovim ženama da znaju da nisu zaboravljene kao ni njihovi najbliži kojie su ostavili po četiri godine života na hercegovačkim vrletima”, istakao je Petrović.

Iz Gradske uprave Trebinje poručuju da je ovo devetnaesti program pomoći u posljednjih godinu i po dana, koliko je na vlasti ova Gradska uprava, najavljujući još novina kojima će biti poboljšan položaj porodice na području Grada Trebinja.