Barke će od avgusta kao nekada ploviti Trebišnjicom

 

Barke će kao nekada ponovo ploviti Trebišnjicom. Vodama trebinjskog bisera već u avgustu provozaće se desetak barki.

Sa njih će se vidjeti trebinjsko bogatsvo koje sa obala nije uočljivo. Za sve je zaslužan Kulturni centar Trebinje koji sprovodi projekat “Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije”.

Te su barke nekada postojale na Trebišnjici, stari Trebinjci se sjećaju kako su one izgledale. Upravo po tim starim nacrtima će i biti rekonstruisane. Na Trebišnjici će biti deset lađa krajem avgusta, a dokovi će biti posebno adaptirani“, istakao je Miljan Vuković, umjetnički rukovodilac KC Trebinje.

Dokovi iza zidina Starog grada ponovo čekaju barke. Tamo će biti instalirane i takozvane “Pametne klupe” na kojima će turisti dok čekaju svoj red vožnje saznati sve o Trebinju. Uveliko se spremaju i vodiči koji će sa gostima ploviti Trebišnjicom. U Turističkoj organizaciji kažu da će im barke mnogo značiti.

Moći će se ići do Arslanagić mosta i vjerujemo da će to u pravom svjetlu pokazati još ono nešto što do ovoga momenta nije bilo vidljivo svim turistima koji dođu u grad, a to je ljepota i bogatstvo rijeke Trebišnjice“, istakao je Marko Radić, direktor TO Trebinje.
Osim po Trebišnjici barke će ploviti i po nikšićkoj Zeti. Projekat je vrijedan 330 hiljada evra, a u Kulturnom centru kažu da su barke tek početak.

Barke koje u avgustu stižu osim turistima značiće i Trebinjcima. Oni stariji će se prisjetiti starih staza kojima su nekada plovili, a mlađi će konačno moći da uživaju u trebinjskom biseru.

ATV