Agrarni fond Grada Trebinja realizovao niz konkretnih pomoći za unapredjenje poljoprivrede

Agrarni fond Grada Trebinja obezbijedio je rasad paprika i paradajza koji će sutra biti podijeljen za tridesetak poljoprivrednih proizvođača sa područja ove lokalne zajednice.
Zaposleni u ovoj ustanovi zasijali su 22.000 sjemena paradajza i paprike, pravo da se prijave na javni poziv imali su proizvođači koji imaju registrovana gazdinstva, a prioritet oni koji su kroz mjesne zajednice iskazali potrebu sa sadnim materijalom.

Iako je osnovan prije nešto više od godinu dana Agrarni fond je nizom programa i aktivnosti ispunio glavni zadatak – pomoć razvoju i unapređenju poljoprivrede na području Trebinja.

“Prilikom osnivanja fonda bilo je i onih koji su s nevjericom gledali na ovaj poduhvat Gradske uprave, ali se ispostavilo da je Agrarni fond za vrlo kratko vrijeme uspio da animira lokalne proizvođače da prošire proizvodnju i da im olakša početne korake u ovom poslu, što ćemo činiti i ubuduće”, istakao je direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina.

On je napomenuo da je Grad Trebinje za ovu godinu obezbijedio 164.000 KM za
unapređenje poljoprivredne proizvodnje, s namjerom da se ova sredstva povećaju.

Agrarni fond nastoji da češćim aktivnostima iznenadi proizvođače iz svih grana poljoprivrede, pa je ovih dana uputio i javni poziv trebinjskim pčelarima koji imaju do 25 pčelinjih društava za besplatnu dodjelu kompleta košnica, čija je ukupna vrijednost oko 16.000 KM.

Da bi izašao u susret svim proizvođačima na području grada Trebinja, Agrarni fond je završio sve procedure i za nabavku traktora sa priključcima koji će ovih dana biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima.

Trenutno se radi na izradi Pravilnika o korištenju, a prvih godinu dana upotreba mašine će biti potpuno besplatna.

“Morali smo razmišljati i o tome kako pomoći da se sačuva ono što se proizvede, pa smo uz pomoć Grada Trebinja nabavili i tri rashladne mini-hladnjače za čuvanje voća i povrća u ruralnim područjima koje već rade u mjestu Ušće, na Mosku i u Petrovom polju”, naveo je Dutina.

On napominje da je Trebinje jedina lokalna zajednica u regiji koja ima ovakve hladnjače koje će pomoći domaćim poljoprivrednicima u čuvanju voća i povrća u idealnim uslovima.

Dutina kaže da su to samo neke od preduzetih aktivnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, te ističe da je je Agrarni fond opredijeljen da proizvođačima pomogne i prilikom plasmana proizvoda kroz organizovani otkup, a
kupovinu su već unaprijed dogovorili i sa domaćim ugostiteljima i trgovačkim lancima, kao i drugim firmama koje nisu iz ovog grada.

Grad Trebinje investirao je u proteklih godinu dana preko Agrarnog fonda oko pola miliona KM za razvoj poljporivrede, od kojih je korist imalo oko 600 kooperanata sa područja ove lokalne zajednice.SRNA