Vladika Dimitrije u posjeti Gacku – Uskoro uređenje hrama u trga (FOTO)

Jedan od kapitalnih projekata koji će Opština Gacko raditi u ovoj godini je uređenje Trga Save Vladislavića. Tim povodom, episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije posjetio je novi hram Svete Trojice u Gacku i sa načelnikom opštine Gacko, Ognjenom Milinkovićem, predstavnicima Crkvene opštine i članovima odbora za izgradnju razgovarao o dosadašnjim radovima i daljim aktivnostima na uređenju hrama.

Načelnik opštine Gacko objasnio je da je u pitanju sastanak povodom projekta uređenja gradskog trga, odnosno neposredne okoline novog hrama Svete Trojice.

„Opština Gacko je prije petnaestak dana raspisala međunarodni tender za uređenje Trga Save Vladislavića. Procijenjena vrijednost ugovora je oko 300.000 KM. Sredstva su planirana budžetom Opštine Gacko, a postoji mogućnost da ćemo dio novca dobiti od Vlade Republike Srpske“, istakao je Milinković.

Prema njegovim riječima usaglašeni su stavovi sa preosvećenim Vladikom Dimitrijem sa kojim su razgovarali o izboru boje, kamena i tehničkih detalja koji su prihvatljivi kako za crkvu, tako  i za vjernike.

„U planu je popločavanje trga i stepeništa, biće izmjena dijela stepeništa ispod crkve, a proširiće se i površina kod bine. Ukoliko procedura oko tendera bude po planu očekujemo da će radovi biti završeni u ovoj građevinskoj sezoni“, rekao je Milinković.

Sveštenik Prve gatačke parohije, Velimir Kovač, rekao je da je na jučerašnjem sastanku bilo riječi i o unutrašnjm uređenju hrama i nastavaku radova na podu hrama koji će se vjerovatno izvoditi uporedo sa okolnim uređenjem.

„Završetak radova zavisi od priliva sredstava. Imamo obećanja od srpskog člana Predsjedništva, Milorada Dodika, da će uplatiti 200.000 KM za unutrašnje radove u hramu, a Opština Gacko je izdvojila sredstva za okolno uređenje. Pod je jednim dijelom urađen, zatim unutrašnji mobilijar i ikonostas su završeni, a u toku je izrada ikona. Ostao nam je još i živopis u crkvi i to bi dovelo do završetka hrama u potpunosti“, zaključio je Kovač.

U društvu Vladike Dimitrija, načelnik opštine juče je posjetio i hram Prenosa moštiju Svetog Nikolaja u izgradnji u selu Pržine.