Tegeltija: Veća avgustovska plata svim radnicima

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija očekuje da će zakoni za povećanje plata biti usvojeni u ovoj sedmici i da će avgustovske plata biti veća. Tegeltija je, u završnoj riječi o ovom prijedlogu na posebnoj sjednici Narodne skupštine, istakao da je važno da je za te mjere dobijena apsolutna podrška poslodavaca Srpske.

Kako kaže, opozicija već neko vrijeme ne doprinosi napretku Srpske, a to su pokazali i neprisustvom na posebnoj sjednici. Najavio je otvaranje telefonske linije putem koje će zaposleni moći da prijave ako im avgustovska plata ne bude uvećana.

“Cilj je povećati plate svim radnicima, bez obzira u kojem sektoru rade, a važno je da će iznos bruto plate ostati na istom nivou i da poslodavci neće imati povećan trošak. Ukupna sredstva koja će Vlada i lokalne zajednice izdvojiti za povećanje plata radnika na godišnjem nivou su 80 miliona KM, od čega je iz budžeta Srpske 60 miliona KM”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da svaki radnik koji ne dobije uvećanu avgustovsku platu može biti siguran da ga poslodavac potkrada. Najavio je otvaranje telefonske linije putem koje će zaposleni moći da prijave ako im avgustovska plata ne bude uvećana.

“Ipak, mi ćemo se putem kontrolnih organa pobrinuti da se to ne dešava. A cilj je da najniža plata u 2019. godini iznosi 500 KM”, rekao je Tegeltija i naveo da je ovdje riječ o ozbiljnoj poreskoj reformi.

Osnovni razlog za donošenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, navodi se u obrazloženju ovog akta, jeste upravo poreska olakšica u vidu osnovnog ličnog odbitka u iznosu od 6.000 KM na godišnjem nivou, odnosno 500 KM na mjesečnom nivou.

“Ovim Vlada sprovodi još jednu od mjera za privredni rast tako da se odriče dijela budžetskih prihoda u korist poreskih obveznika – radnika, što će uticati direktno na povećanje mjesečnih primanja svakog radnika u Srpskoj jer, prema predloženom tekstu Zakona i odredbama predloženog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, osnovni lični odbitak od 500 KM će rezultirati tim uvećanjem ličnog primanja”, navodi se u obrazloženju prijedloga ovog akta.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Srpske rekao je da ova mjera, koja podrazumijeva i smanjenje poreza i doprinosa, nije bila laka ni Vladi ni poslodavcima, ali da je smatra zajedničkog pobjedom.

“Ona treba podstaći sve poslodavce da rade na povećanju plata. Ova mjera je znak dobre volje Vlade i parlamenta prema poslodavcima. Međusobni dijalog nas i Vlade je doveo do ovih mjera. Očekujemo nastavak dijaloga i sa nekom budućom vladom na rješavanju privrednih problema u Srpskoj, pa i borbe sa sivom ekonomijom”, rekao je Trivić u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je u poslaničkoj raspravi o ovom zakonskom rješenju ocijenio da je značajno što će biti povećane plate u Srpskoj, a pogotovo u realnom sektoru.

On smatra da je šteta što opozicija nije razumjela da priča o povećanju plata zanima sve radnike u Srpskoj.

“Iako je Srpska posljednjih godina trpjela strahovite pritiske, uspjela je sačuvati stabilnost i doći u situaciju da se razvija”, rekao je Stevandić.

On je naveo da se narednih godina mora ići ka razvoju i napretku Srpske.

/SRNA/