Suša i remont gurnuli Elektroprivredu u milionski minus

Poslovna 2017. godina za Elektroprivredu RS je bila izuzetno loša – tri preduzeća iz njenog sastava napravila su gubitak od 23,4 miliona KM, a šest dobit od svega 3,7 miliona maraka. U ovoj računici nedostaje još jedno proizvodno preduzeće, „Hidroelektrane na Trebišnjici“, jer nisu dostavili finansijski izvještaj Banjalučkoj berzi, piše „Euro Blic“.

Glavni razlog zbog kojeg je prošla godina bila jedna od najlošijih jeste suša, odnosno katastrofalna hidrološka situacija zbog čega smo morali i da često uvozimo struju, i to po skupim tarifama

„Hidroelektrane na Vrbasu“ su, nakon pet godina pozitivnog poslovanja, napravile gubitak godine od 3,6 miliona maraka. Na sve to, u po ljeta je rađen redovan remont Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“. Taj potez su stručnjaci ocijenili kobnim, jer je gotovo cijelo ljeto van pogona bio ovaj proizvođač struje dok hidroelektrane nisu mogle iz objektivnih razloga da zadovolje potrebe potrošača.

Željko Kovačević, koji je dvije godine na čelu „Elektroprivrede RS“, priznao je da je prošla godina bila jedna od najtežih godina za ovo javno preduzeće.

– Suočili smo se s nezapamćeno lošom hidrologijom, velikim mrazevima i toplotnim talasima, koji su izazvali ekstremnu potrošnju električne energije. Uprkos svim poteškoćama, uspjeli smo da isporučimo dovoljnu količinu električne energije za sve potrošače. Sigurno snabdijevanje nijednog trenutka nije dovedemo u pitanje – ocijenio je nedavno Kovačević.

Potvrđuje da su morali da nabavljaju određene količine električne energije u inostranstvu.

– O finansijskim rezultatima holdinga ne možemo govoriti prije završetka konsolidovanog finansijskog izveštaja, ali loša hidrološka godina odraziće se na poslovanje ERS– dodao je Kovačević.

Napomenuo je kako se ne smije zaboraviti da je u ovom preduzeću zaposleno oko 9.200 radnika koji primaju redovno plate.

Međutim, Kovačević nije spomenuo da su sva proizvodna i distributivna preduzeća iz sastava ERS, osim „Elektro-Bijeljine“, povećali broj zaposlenih, ukupno za oko 430.

Upravo je prošle godine broj radnika bio kamen spoticanja u ovom preduzeću, jer je ocijenjeno da ih ima prekomjerno. Na kraju je rukovodstvo napravilo kompromis sa predstavnicima sindikata i umanjenja su brojna novčana prava zaposlenih kako ne bi došli u situaciju da otpuštaju radnike. Ipak, nastavila se praksa daljeg zapošljavanja u javna preduzeća.

– Nisam upoznat koliko ima sada tačno zaposlenih na nivou holdinga. Obično bude veći priliv radnika u izbornim godinama – kaže predsjednik Odbora sindikata energetike RS Slobodan Ostojić.

Dodaje da sindikat nikada neće zagovarati zaustavljanje zapošljavanja radnika, ali ističe da je svima poznato kako se uglavnom zapošljavaju ljudi u javnim preduzećima.

– Primjer su Željeznice koje su sada tu gdje jesu – kaže Ostojić i dodaje da je njegov stav da javna preduzeća treba da zaposle svu nezaposlenu djecu boračkih kategorija.

Kupovina automobila

Prosječna neto plata u ovom sektoru je oko 1.100 maraka, odnosno za oko 200 maraka više od republičkog proseka.

Prvi čovjek “Elektroprivrede RS” nije obrazložio zbog čega je u jeku suše, odnosno loših poslovnih prošlogodišnjih rezultata, uprava donijela odluku o nabavci službenog automobila vrijednog oko 140.000 maraka.

Pritom, Vlada RS donijela je zaključak kojim je u okviru mjera za racionalizaciju poslovanja zabranjeno javnim preduzećima da nabavljaju automobile skuplje od 60.000 KM.