Proljeće ili ipak zima: Poznati meteorolog objavio prognozu do marta

Još danas ekstremno toplo, od sutra neznatno svježije. Do srijede povremena pojava kiše i pljuskova, snijeg od sutra samo preko 900 metara nadmorske visine – objavio je ovo poznati srpski meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi za zemlje regije

Kaže da će oko 16. februara biti malo toplije, a oko 19. februara novo zahlađenje, ali bez velikog zahlađenja do daljnjeg.

“U ovom momentu sve do kraja mjeseca nema najava za bilo kakve zimske vremenske uslove. Danas vjetrovito i veoma do izuzetno toplo uz južni vjetar čiji udari na planinama povremeno mogu biti i olujni. Povremeno će biti kiše i pljuskova, posebno nad južnim, zapadnim, sjeverozapadnim i kasnije jugoistočnim dijelovima regiona”, prognozira Čubrilo.

Dodaje da će u toku poslije podneva i večeri južni vjetar biti u slabljenju i na sjeverozapadu Hrvatske u okretanju na sjeverozapadni smjer.

“Od nedjelje neznatno hladnije ali i dalje toplije od prosjeka. Maksimumi će se kretati od +5 do +13 stepeni Celzijusa, što je i dalje iznad prosjeka, ali ne tako ekstremno kao ovih dana. Duvaće slab, u ponedjeljak ponegdje i umjeren, sjeverozapadni vjetar. Kiše će biti povremeno, posebno u ponedjeljak ali se obilnije padavine ne očekuju. Snježna granica će se kretati negdje na oko 800 metara nadmorske visine ali bilo kakav konkretniji snijeg samo ponegdje preko 1.100”, kaže ovaj meteorolog.

Sredinom sedmice suvo uz moguću pojavu magle i slabih, jutarnjih, mrazeva. Dnevni maksimumi i dalje iznad prosjeka, posebno oko 16. februara kada će ponovo malo otopliti.

“Novo, blaže, pogoršanje uz moguće slabe padavine i neznatno zahlađenje je moguće oko 19.02. i tada bi se maksimumi kretali od +5 do +10 stepeni Celzijusa. U ovom momentu nema ni jednog srednjoročnog parametra koji daje opciju jačeg zahlađenja do kraja mjeseca i djeluje da će se temperature uglavnom kretati oko ili iznad prosjeka”, prognozira.

Vjetar će oko 19. februara okrenuti na istočni, što bi moglo početkom marta dovesti do izmjene sinoptike koja bi uz jako mnogo preduslova mogla donijeti zaokret ka hladnijem vremenu.

“Čak i da se to desi za zimu kao godišnje doba će već gotovo sigurno biti kasno za neku dužu hladnoću i tako nešto bi imalo više štete nego koristi. Narednih desetak dana, potencijalno i duže najvjerovatnije bez zimskog vremena”, naveo je Čubrilo.