Mir Božiji, Hristos se rodi! Srećan Božić!

Mir Božiji, Hristos se rodi. Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti Rejting.info želi srećan i blagosloven Božić. 

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici proslavljaju Božić koji se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista zbog čega predstavlja prije svega praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, praznik roditeljstva – očinstva i materinstva.

Božić, jedan od dva najveća hrišćanska praznika, praznuje se tri dana, a proslava počinje prije svitanja zvonima na pravoslavnim hramovima.

Svi običaji i obredi u vezi s proslavljanjem Božića koji se obilježava po julijanskom kalendaru imaju jedan osnovni smisao i svode se na jedan cilj, a to je zamoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina, što je izraženo i u kratkoj narodnoj zdravici i molitvi za Božić: “Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dječica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!”.

Božiću prethodi šestonedjeljni post, kao i praznici Tucindan koji se proslavlja dva dana pred Božić i Badnji dan uoči samog Božića.

Nakon Tucindana, dan uoči Božića, slavi se Badnji dan kojim i počinje Božićno slavlje, a koji je naziv dobio po tome jer se tog dana siječe badnjak i unosi u kuću.

Badnjak kao simbol predstavlja ono drvo koje su pastiri donijeli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini kada se Isus Hrist rodio, a nagovještava i drvo Krsta Hristovog.

Takođe, smisao badnjaka je i u tome što se ukućani oko badnjaka zagrijevaju ljubavlju, iskrenošću i slogom, a svjetlošću njegovom razgone mrak neznanja i praznovjerja i ozaruju se i obasipaju radošću i miljem, zdravljem i obiljem.

Božić, jedan od dva najveća hrišćanska praznika, praznuje se tri dana, a proslava počinje prije svitanja zvonima na pravoslavnim hramovima.

Domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odijelo i odlaze u crkvu na Božićnu Liturgiju i Sveto Pričešće nakon čega se pozdravljaju do Bogojavljenja tradicionalnim pozdravom “Hristos se rodi! Vaistinu se rodi”.

Rano prije podne, u kuću dolazi specijalni gost – položajnik, koji se posebno dočekuje.

Položajnik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta ili peći gdje džara vatru i govori zdravicu: “Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja. Amin, Bože daj”.

Položajnik simboliše Mudrace koji su pratili zvijezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje.

Domaćica posluži položajnika i daruje ga nekim prikladnim poklonom.