Dodik: Zajednički stav sa Vučićem o odlasku na samit u Tirani

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će sutra sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na samitu lidera EU i zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u utorak, 6. decembra Tirani.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Foto: predsjednikrs.net

Dodik je rekao da je stav predsjednika Srbije o odlasku na samit u Tirani veoma jasan, ali da treba imati u vidu i realne okolnosti, dakle činjenicu da je to samit EU i Zapadnog Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regiona.

– Vjerovatno ni EU neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbijedi prisustvo predsjednika Vučića, ali ono što je važno jeste da ćemo sutra u toku dana iskristalisati i donijeti zajednički stav o tome, da li ići ili ne ići – rekao je Dodik za Tanjug.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, onda i prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno.

– Kod nas u BiH su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je Vučić u ocjeni odnosa međunarodne zajednice prema Prištin veoma jasno markirao sve bitne tačke nepravednog odnosa i same EU.

– Tako da ćemo sutra nakon njegovog razgovora sa važnim ljudima ponovo razgovarati i uskladiti naš stav – istakao je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska zainteresovana da sa Srbijom gradi sve zajedničke međunarodne stavove koji se tiču Srpske i Srbije.

Dodik je rekao da je i danas telefonom razgovarao sa predsjednikom Srbije i da često razmjenjuju mišljenja i pokušavaju da dođu do zajedničkih stavova.

On je naglasio da Republika Srpska i Srbija imaju usaglašene stavove o mnogim pitanjima i da je veoma važno da se preduzimaju zajedničke aktivnosti i mjere.

– Vidljivo je i jasno iz prethodnog istupa predsjednika Vučića da postoje mnogi problemi, nerazumijevanja i što dalje idemo sve je više “upakivanje” Srbije i Republike Srpske u taj njihov kliše u kome smo mi odgovorni, a svaki put od nas očekuju da isporučimo njihova očekivanja koja po pravilu idu na štetu i Republike Srpske i Srbije ne uvažavajući nijedan stav koji mi iznosimo – rekao je Dodik.

On je naveo da tako i Srbiju i Republiku Srpsku pokušavaju da dovedu u poziciju pasivnih učesnika u raznim skupovima i podrške samo njihovim stavovima.