Do kraja godine moguće još jedno povećanje penzija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da je do kraja godine moguće još jedno povećanje penzija u Srpskoj, osim onog od dva odsto koje će uslijediti od aprilske penzije.
Ona je, nakon sastanka sa predsjednikom Udruženja penzionera Republike Srpske Radom Rakuljem i predsjednikom Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Narodne skupštine Republike Srpske Ilijom Stevančevićem, novinarima u Banjaluci rekla da je opredjeljenje Vlade da se nastavi sa povećanjem penzija.

“Nakon ovog povećanja od dva odsto i nakon što se urade analize, moguće je da i tokom ove godine dođe do još jednog usklađivanja penzija, odnosno povećanja”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da će se za ovo povećanje od dva odsto mjesečno izdvajati oko 1.700.000 KM dodatnih sredstava, od aprilske penzije do kraja godine.

Cvijanovićeva je dodala da je povod za sastanak današnja sjednica Vlade Srpske na kojoj se donosi odluka o dodatnom povećanju penzije za dva odsto, kako je to bilo definisano zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je rekla da je odluka da se izvrši vanredno usklađivanje penzija do pet odsto izvršena u dva koraka, pri čemu je ostao ovaj dio od dva odsto.

Prema njenim riječima, tema sastanka bio je i materijalni status i sve što je vezano za penzionere.

“Zadovoljna sam činjenicom da smo od 2016. godine prebacili isplatu penzija na trezorski sistem čime je zagarantovana njihova redovnost. Tu više nema nikakvog odstupanja, penzije se nekad i tri dana prije roka isplaćuju i neizvjesnost koja je mnogo godina mučila penzionere sada je iza nas”, zaključila je premijer Srpske.

Ona je pojasnila da Vlada paralelno sa tim već par godina u kontinuitetu postepeno povećava penzije, jer je to jedini način da se ne ugrozi sistem plaćanja.

“Mi danas puno bolje stojimo finansijski i Budžet je puno stabilniji nego što je bio prije nekoliko godina zbog čega smo danas i razgovarali o tome kako se kretati u narednom periodu”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da postoji velika disproporcija i jaz između pojedinih penzija, te je jedna od mogućnosti da jednom dođe do usklađivanja onih koji imaju niže penzije, da bi se jaz smanjio, a da onda sljedeća povećanja penzija idu linearno.

“Ovaj jaz je logičan sa aspekta sistema prema kojem – koliko ste radili toliko ste i uplaćivali u penzioni fond, ali znajući kakva je socijalna karta naših penzoinera smatramo da bi to bilo dobro. U jednom koraku završiti povećanje do određenog iznosa, a nakon toga nastaviti svima jednako”, rekla je premijer.

Predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj istakao je da je Cvijanovićeva u svom mandatu uradila više za penzionere nego sve druge vlade, te da je povećanje penzija od 17,5 odsto za pet godina impozantan procenat.

Rakulj je naveo da veliki broj penzionera i dalje živi dosta loše, a da je razlog to što su osnovnice za obračun za povećanje penzija, koje su naslijeđene iz ranijeg perioda, veoma niske.

Prema Raduljevim riječima, još jedno najavljeno povećanje penzija u ovoj godini će obradovati penzionere, ali bi bilo neophodno pronaći način da to povećanje malo više osjete penzioneri sa najnižim primanjima.

“Ono što je za nas još problem jeste što smo isključeni iz mnogih organizacija, prevenstvo Ekonomsko-socijalnog savjeta. U penziji nam je jedna četvrtina stanovništva, zbog čega i mi treba da budemo partner Vladi”, rekao je Rakulj.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Ilija Stevančević pozdravio je najavljeno dodatno povećanje penzija u ovoj godini, ističući da mu je to obećao i predsjednik Republike Milorad Dodik.

Stevančević je naglasio da je trezorski način isplate penzija nešto najbolje što se penzionerima u Srpskoj moglo dogoditi, te da bi bez toga sigurno došla u pitanje isplata penzija u novembru i decembru 2015. godine.

Direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Mladen Milić rekao je da su mjere Vlada Republike Srpske u ovoj oblasti dale pozitivan efekat, te da je porasla naplata doprinosa po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja.

“Kad je riječ o strukturi korisnika prava, prije samo pet ili šest godina imali smo svega 48,5 odsto korisnika prava na starosnu penziju, a sada smo dostigli nivo od 56 odsto. Od 18 odsto korisnika prava na invalidsku penziju sada imamo ispod 15 odsto”, objasnio je Milić.

On je naglasio da Fond PIO još ima relativno visok procenat korisnika prava na porodičnu penziju koji je oko 29 odsto.

Milić je podsjetio da je u okruženju jedino Srpska u prethodnom periodu imala povećanje penzija u kontinuitetu, te da jedino Srpska usljed ekonomske krize nije smanjivala penzije.

Govoreći o najnižim penzijama u Srpskoj, Milić je objasnio da je riječ o korisnicima prava koji imaju 15 godina staža osiguranja, što je nešto više od jedne trećine staža osiguranja.

On je dodao da od 260.000 korisnika penzija, Srpska ima tek oko osam odsto korisnika prava koji imaju 40 godina efektivnog radnog staža i kojima je prosječna penzija oko 513 KM.

“Prethodnu godinu odnos radnika i penzionera bio je 1,17:1, zatim 2016. godine taj odnos je bio 1,15:1, a 2014. godine 1,13:1”, napomenuo je Milić.

SRNA