Supruga Slobodana Miloševića osuđena na godinu zatvora

Viši sud u Beogradu osudio je danas na godinu zatvora Mirjanu Marković, bivšu suprugu Slobodana Miloševića i nekadašnju predsjednicu JUL-a, povodom optužbi da je utjecala na članove vladine komisije da izvrše nezakonitu dodjelu državnih stanova 2000. godine.

Istom presudom nekadašnja sekretarka Vlade Srbije Živka Cica Knežević osuđena je na godinu i po zatvora, a tadašnji direktor Diposa Miloš Lončar na godinu zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a Marković jer ih je podstrekivala na izvršenje tog djela.

Marković je osuđena u odsustvu jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna potjernica. Sud je zbog toga ostavio na snazi rješenje o određivanju pritvora od 17. aprila 2003. godine. Ova prvostepena presuda objavljena je nakon skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka.

Osuđeni, njihovi branioci, kao i tužilaštvo imaju pravo da na ovu odluku suda ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Prema optužnici, kao predsjednica direkcije JUL-a, pojedine, tadašnje članove Komisije Vlade Srbije za dodjelu stanova, podstrekavala je da dodijele stan dadilji svog unuka Iloni Pešić, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Suđenje Markovićevoj razdvojeno je početkom ove godine od procesa koji je 11. januara okončan presudom kojom su Branislav Ivković i direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes oslobođeni optužbi, dok je Živka Cica Knežević oslobođena djela optužbi, a za druge joj se sudi i u ovom u procesu sa Markovć.

U postupku pored njih dvije, optužen je i Lončar, dok je postupak razdvojen prema Danilu Pantoviću koji je trenutno ambasador Srbije na Kubi.

Što se tiče Marković, predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije 2010. godine saopćili su da ona u toj državi uživa status političke izbjeglice i da ne može da bude uhapšena po potjernici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom 2005. godine i još je na snazi.

Na ovoj optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbjednosti Jovica Stanišić, ali je sud donio odluku o prekidu postupka protiv njega zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehanizmom u Hagu.

Blic