Srbija nabavlja 20 bombardera! STIŽE NOVO POJAČANJE ZA VOJSKU SRBIJE!

Naša država zatražila od SAD da kupi lovce bombardere. Ako nas Amerikanci odbiju, nabavićemo ruske avione “suhoj-25”. U Vladi tvrde da imamo obezbeđene pare za ove letelice

Država Srbija je od Sjedinjenih Američkih Država zvanično zatražila odobrenje za kupovinu 20 lovaca bombardera, ekskluzivno saznaje Informer!

Kako tvrde naši odlično obavešteni izvori, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića odlučeno je da se maksimalno ojačaju potencijali Vojske Srbije i da se posle nabavke ruskih “migova 29” kupe i čuveni američki bombarderi. Vašington još nije odgovorio na zahtev Beograda, a u slučaju da nas Amerikanci odbiju moguća je i nabavka ruskih bombardera “suhoj-25”.

Vojni stručnjaci, sagovornici Informera, ocenjuju da će ova nabavka značiti dodatnu vazdušnu podršku trupama na zemlji, pre svega u protivoklopnoj borbi.

Podrška trupama na zemlji

Ovom nabavkom ojačao bi se segment neposredne podrške trupama na zemlji, sa posebnim akcentom na protivoklopnu borbu
Vlade Radulović, vojni analitičar

Čeka se “zeleno svetlo”
Prema rečima naših izvora, predsednik Vučić i Vlada Srbije nedavno su u Vašington poslali poverljivi dopis u kome se navodi da je Srbija zainteresovana za nabavku bombardera.
– Naša država želi da nabavi bombardere od SAD, te je od Vašingtona zatražena zvanična ponuda za nabavku borbenih letelica, koje spadaju u sam vrh američke vojne tehnologije. Amerikanci nam još ništa nisu odgovorili… Otvoreno je pitanje da li će oni biti voljni da nam prodaju te avione, s obzirom na našu jaku vojno-tehničku saradnju sa Ruskom Federacijom – prenosi naš izvor iz bezbednosnih krugova, koji je zbog “osetljivosti” teme insistirao na anonimnosti.
Naš sagovornik dodaje i da Beograd ima “plan B” u slučaju da Amerikanci ne budu želeli da sarađuju sa Srbijom.

– Ukoliko Vašington ne bude dao “zeleno svetlo” za ovu nabavku, država će se najverovatnije obratiti Moskvi. Ruska Federacija ima odlične bombardere “suhoj-25”, koji u poslednjim, modifikovanim verzijama nimalo ne zaostaju za američkim letelicama. Dakle, ako neće Amerikanci da nam izađu u susret, verujem da Rusi hoće… – ističe Informerov izvor, koji nije mogao da priča o ceni ovih letelica.

I dok niko u vrhu vlasti juče nije želeo zvanično da govori na ovu temu, vojni analitičar Vlade Radulović kaže da nema dileme da je jako dobro to što se ide u dalje jačanje našeg Ratnog vazduhoplovstva.

-Ključna stvar u eventualnom aranžmanu sa SAD jeste prelazak na zapadnu tehnologiju. Na drugoj strani, nabavkom aviona “suhoj-25” jačao bi se segment neposredne podrške trupama na zemlji, sa posebnim akcentom na protivoklopnu borbu i dejstva po utvrđenim položajima protivnika – naglašava Radulović.

Informer