Skandal u Ulcinju: Učiteljica tražila od učenika da rukama oponašaju zastavu Albanije

Fotografija iz učionice OŠ “Boško Strugar” objavljena na društenim mrežama na kojoj djeca prekršenih ruku oponašaju orla na albanskoj zastavi, tokom časa kod učiteljice Florinde Baša, izazvala je kritike javnosti.

U saopštenju Socijalistička narodna partija poziva još uvijek aktuelnog ministra prosvete Damira Šehovića da reaguje na očiglednu zloupotrebu djece u političke svrhe u slučaju učiteljice iz Ulcinja Florinde Baše koja je na FB profilu objavila fotografiju svojih đaka sa prekštenim rukama koji oponašaju orla sa albanske zastave.

Mediji su objavili da se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj djeca jednog odjeljenja Osnovne škole “Boško Strugar” iz Ulcinja rukama oponašaju orla sa albanske zastave, što im je, kako se navodi, zadala učiteljica Florinda Baša.

– Učiteljica Florinda Baša je, kako se vidi na fotografiji koja kruži društvenim mrežama, podsticala đake osnovne škole “Boško Strugar” da prekste ruke oponašajući orla sa albanske zastave, a sve u čast praznika države Albanije Dan zastave. I u ovom slučaju se radi o zloupotrebi djece, upotrebi simbola druge države, podsticaju na podjele i tome slično. Istina je da je Dan zastave i Dan proglašenja nezavisnosti Albanije jedan od najvažnijih datuma albanskog naroda, ali je nedopustivo zloupotrebljavati djecu u političke svrhe – navode iz SNP uz podsjećanje da je  ministar Šehović reagovao u slučaju učiteljice Rade Višnjić iz OŠ Jugoslavija u Baru.

Rada Višnjić iz OŠ “Jugosalvija” dobila je otkaz, nakon što je direktorica škole Biljana Vukmanović shodno Zakonu o radu pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti, nakon što je učiteljica 4. oktobra pozivala učenike V-2 preko viber grupe na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Učiteljica je u međuvremenu bila suspendovana, a krajem novembra Višnjić je dobila otkaz. U žiži javnosti Rada Višnjić je bila proljetos kada je učenicima zadala da crtaju lik iz crtanog filma – štrumfa, a pozadinu su bojili bojama trobojke.

Fotografije je Višnjić objavila na društvenim mrežama, ali ubrzo su uklonjene. Poslije toga je bila  suspendovana pa ponovo vraćena u učionicu, da bi dobila otkaz nakon poziva učenika na moleban.

novosti.rs