STIŽE VRELI TALAS Evropa se sprema za nove PAKLENE TEMPERATURE

Početkom sljedeće nedjelje Zapadnu Evropu će zahvatiti ekstremne vrućine. U Francuskoj se očekuju temperature vazduha i do 43 stepeni Celzijusa, a vruć afrički vazduh pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka. Očekuje se da će u centralno-zapadnoj Evropi ići između 35 i 40 stepeni.

Nakon kratkog predaha od vrućine koji je zahvatio Evropu prošlog mjeseca, novi toplotni talas stiže na stari kontinent.

Francuska, Velika Britanija, Španija, Portugal, Njemačka, Austrija, Norveška i Holandija su opasnosti da budu pogođene visokim temperaturama.

I dok raste zabrinutost zbog visokih temperatura, neki dijelovi Zapadne Evrope se već bore sa sušom.

Meteo Frans, nacionalna agencija za vremensku prognozu u Francuskoj je takođe izdala upozorenja za novi toplotni talas, ali su naveli da prognoze nisu konačne.

Agencija je saopštila da će nastaviti da prati vremenske promjene i obrasce u narednim danima. Oni očekuju da će najveća temperatura u Francuskoj do utorka biti oko 35 stepeni Celzijusa. Potom će u srijedu i četvrtak rasti i do 40 stepeni.

Ova prognoza dolazi nekoliko nedjelja nakon što je Francuska obilježila najvišu temperaturu od 45,9 stepeni Celzijusa. Stotine vatrogasaca se prošlog mjeseca borilo sa šumskim požarima koji su bjesnili u južnom dijelu Francuske.

Vlasti u Parizu su uspostavile “hladne sobe” u opštinskim zgradama, otvorili su bazene za noćno kupanje i instalirali su dodatne česme za piće.

Poslije rekordnih temperatura Francuska se suočava sa sušom koja smanjuje žetvu, izaziva nestašicu vode i šteti životinjama.

Svjetska meteorološka organizacija je saopštila da je 2019. godine na putu da bude najtoplija u odnosu na prethodne godine.

Njemačka, Francuska, Poljska i Češka su takođe zabilježile najvišu temperaturu u junu. U Španiji su se vatrogasci borili protiv najgorih požara u Kataloniji u posljednjih 20 godina.

/Blic/