Razdruživanje mirnim putem – referendumom

Udruženje “Čast otadžbine” iz Beograda ocijenilo je da Republika Srpska ima prava da više ne trpi samovlašće SDA i lidera te stranke Bakira Izetbegovića, te apelovalo na razdruživanje mirnim putem, izjašnjavanjem na referendumu, uz učešće međunarodne zajednice.
“Republika Srpska, i u ovakvim okolnostima, uspeva da ojača ekonomiju i institucije i pokazala je sposobnost da samostalno egzistira. Čemu onda služi ovakva `država`? Beskorisna je i izrabljujuća za sva tri naroda državne zajednice BiH. Ona služi samo stranim obaveštajnim službama i NATO paktu da mogu, kad god hoće, izazvati haos, smenjivati neposlušne vlade i dovoditi na vlast poslušnike i sluge”, smatraju iz “Časti otadžbine”.

Iz ovog udruženja navode da je rukovodstvo FBiH neosnovanim optužbama maksimalno pojačalo napade na institucije Srpske, optužujući ih da su one odgovorne za kolaps vlasti na nivou BiH.

Iz Udruženja pitaju kada će bošnjački lideri shvatiti da se sa Srbima moraju dogovarati, a ne postavljati ultimatume.

“Čast otadžbine” naglašava da je Srpska implementirala izborne rezultate, formirala sve institucije i predložila srpske predstavnike za organe i institucije vlasti na nivou državne zajednice BiH, a to nisu učinile bošnjačke partije, za šta “posebnu odgovornost snosi SDA na čelu sa Izetbegovićem”.

“Oni traže saglasnost srpske strane za proširivanje Saveta ministara za još dva ministra. Ovaj zahtev ima dvojaki cilj, da se ne dozvoli ulazak SNSD-a u Savet ministara, da tako što duže zadrže ministre vazale iz SDS-a i PDP-a i da neka ministarstva /grane privrede/ pretpotčini ministarstvima BiH, što je ponovo razvlašćivanje Republike Srpske”, zaključuju iz “Časti otadžbine”.

Povodom izjave člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik “treba da počne poštovati zakone i državu BiH i Savjet ministara će biti formiran u roku od 24 časa”, u saopštenju se ističe da DŽaferović ne poštuje zakone i da sve destrukcije funkcionisanja institucija na nivou BiH dolaze od SDA i Izetbegovića.

“Bošnjački narod mora znati da je zbog neformiranja vlasti, prolongiran put BiH u EU, a zato odgovornost snosi SDA i Izetbegović, a ne Dodik. Najnoviji pokušaji formiranja Saveta ministara je bio ponovo neuspešan, odnovni krivac je opet SDA i Izetbegović sa svojim novim-starim zahtevima, jer hoće da aktiviraju MAP i obezbede ulazak BiH u NATO. Republika Srpska ima skupštinsku odluku o neulasku u tu zločinačku vojnu grupaciju. Ako bi Srbi prihvatili i ovaj njihov zahtev, Bošnjaci bi smislili neku novu provokaciju. Oni idu ka postavljenom cilju, a to je unitarna BiH i dominacija Bošnjaka nad Srbima i Hrvatima u BiH”, navodi “Čast otadžbine”.

Iz ovog udruženja navode da se bošnjački lideri utrkuju ko će izreći bombastiju izjavu uperenu protiv Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini.

“Čast otadžbine” ukazuje da “nelegitimni predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić”, umjesto da se zalaže da Savjet ministara bude što prije legitimna institucija, predlaže podizanje žičane ograde između Srbije i Republike Srpske, navodno zbog migranata.

U saopštenju se ističe da je Zvizdićeva želja da rijeka Drina ostane granica između Srbije i državne zajednice BiH “do sudnjeg dana” i da Srbija i Republika Srpska nikad ne budu jedna država.

“Gospodine Zvizdiću, zar još niste shvatili da granica na reci Drini odavno ne postoji i da nikad više neće postojati granica između Srba i Srba”, zaključuju iz “Časti otadžbine”.

“Čast otadžbine” primjećuje da bi bilo logično da “Bakirov ministar bezbednosti u tehničkom mandatu, Dragan Mektić” i direktor OBA Osman Mehmedagić počiste prvo smeće ispred svojih vrata, umjesto što su, kada su “došli do zaključka da je došlo vrijeme da spriječe privredni kriminal” u BiH počeli od Republike Srpske i srpskih Pala.

“Protiv tih opasnih `zlikovaca`, umesto inspektora za privredni kriminal Republike Srpske, poslali su Pericu Stanića i njegovu zloglasnu Sipu. U stvari, cilj je pokazati silu i odlučnost, nastaviti atmosferu nesigurnosti u srpskom korpusu i pokazati ko odlučuje i ko je glavni u državnoj zajednici BiH”, zaključuju iz “Časti otadžbine”.

Srna