Nepokretnu drugaricu nosio do vrha Olimpa /FOTO/

Da iskreno prijateljstvo, ali i snaga ljudske volje ne poznaju granice, dokazuje primjer 22-godišnjakinje s invaliditetom koja je osvojila Olimp, najviši i po mnogima najljepši vrh u Grčkoj – na leđima svog prijatelja.

Elefteria Tisu je vezana za invalidska kolica cijeli svoj život. O osvajanju planinskih vrhova sanjala je godinama. Životnu želju ispunio joj je prijatelj, Marios Gjanaku, iznijevši je na vrh planine koju je, kako kaže, već osvojio pedesetak puta, prenosi Rojters.

– Osjećaji su bili snažni – priča Tisu, studentkinja biologije i ljubitelj ekstremnih sportova. – Bila sam srećna, dirnuta… Na kraju, osjećaji su bili najintenzivniji kada smo se spustili i shvatili šta smo uradili – dodala je.

Foto: Reuters

Ovo dvoje osvajača Olimpa dolaze iz grada Drama, na sjeveru Grčke, a upoznali su se tek mjesec dana prije poduhvata preko zajedničkog prijatelja. Gjanaku, ultramaratonac koji je učestvovao na trkama od Arktika do pustinjskih prijedjela, okupio je tim za podršku koji ih je pratio većim dijelom ove avanture.

– Postojale su mnoge poteškoće. Bio je to prvi ovakav projekat i morali smo okupiti jednu brojnu ekipu – objašnjava Gianakou, dodavši kako je nosio Tisu u specijalno dizajniranom ruksaku.

Najveći dio puta, ali i finalni uspon do vrha prošli su samo njih dvoje. – Ali najteži dio puta je bio onaj psihološki. Jedan čovjek je preminuo tamo samo dan ranije – kazao je mladić.

Uspon na Olimp, planinu koja je u antičkoj Grčkoj smatrana sjedište bogova, nije za kukavice. Njegovi vrhovi nose nadimak Zevsov prijestol, a oni koji se vrate sa osvajanja ove planine pričaju o strmim nagibima i klizavim stijenama.

– Postojao je izvijesni strah jer stijene su bile ispred i iza nas, ali nikad se nismo plašili da nećemo uspjeti – ističe Tisu, čiji podvig svjedoči o snazi ljudske volje i kada se neke stvari čine nedostižnim.

S druge strane, nesebična podrška njenog prijatelja, primjer je pravi i ljudske dobrote i istinskog prijateljstva.

– Nikad nisam učinio ništa ljepše. Mislim da me ovo upotpunilo kao osobu – rekao je Gjanaku.

Događaj je privukao pažnju mnogih pa i premijera Grčke, Kirjakosa Micotakisa, koji im je čestitao putem videa.

Agencije