/VIDEO/ Gacko: Radnici “Vodovoda” traže odgovore od opštinskog rukovodstva

U Gacku danas snijeg i debeli minus samo je u skupštinskoj sali temperatura dovedena do usijanja. Oči u oči bili su opštinsko rukovodstvo i štrajkači gatačkog “Vodovoda”. Tražila su se rješenja i krivci za probleme ovoga preduzeća.

Prvi korak su otpremnine za devet radnika “Vodovoda”, što će Opštinu koštati oko 70.000 maraka, formirana je i komisija koja če prečešljati stanje u ovom gubitašu a i rukovodstvo se mora hitno imenovati. O zakašnjelim platama ni riječi. Ništa to nije dobro poručuju nezadovoljni radnici.

“Ne možemo biti zadovoljni dok ne vidimo to rješenje i dok ne pristanu radnici na to što je dogovoreno. sve ćemo vidjeti u roku od sedam dana”, rekla je Sanela Ćećez, predsjednik štrajkačkog odbora “Vodovoda” u Gacku.

Načelnik Milan Radmilović konačno je bio jasan i glasan pa poručio radnicima da se moraju zasukati rukavi. Najveći problem je loša naplata vode u Gacku, siguran je Radmilović.

“Tamo mora biti uprava od četiri-pet ljudi koja svaki dan planira poslove i izvršava poslove. Ono što je potpuno jasno da je naš ‘Vodovod’ u dugom nizu godina zahvaljujući donacijama od RiTE Gacko i Opštine Gacko smanjio naplatu od građana, malih, srednjih i velikih preduzeća”, istakao je Milan Radmilović, načelnik Opštine Gacko.

“Poenta priče našeg načelnika je da je najveći krivac radnik, da radnici ne rade da mi ništa ne radimo – to nije istina, čak funkcionisanje ovoga preduzeća se održalo zbog naše ljudske i moralne vrijednosti jer smo vidjeli da idemo niz vodu i održavali smo rad toga preduzeća”, kaže Nataša Andrić, radnik “Vodovoda”.

Za šest sati trajanja današnje skupštine odbornici vladajuće većine iz SDS i PDP u Gacku nisu progovorili ni riječ. Opozicionari su kritikovali na sva zvona ali i sami poručuju da je sve uzalud. Napominju da su na probleme u “Vodovodu” upozoravali godinama – ali džaba.

“Ovo nije izolovan slučaj i problem ‘Vodovoda’ neće biti jedini problem, vidjeli smo stanje u svim ustanovama i preduzećima i samo je pitanje dana kada će krenuti novi štrajkovi i nove obustave rada i kada će opet biti radnici krivi za sve. Radnici apsolutno nisu krivi”, naglasio je Vasilije Lažetić, odbornik SNSD-a u Skupštini Opštine Gacko.

Radnici “Vodovoda” tvrde da je gubitak njihovog preduzeća prešao tri miliona – a načelnik kaže, gubitak nije ni milion. I tako višesatna rasprava danas nije urodila plodom. Poslije ove dugotrajne i iscrpne rasprave radnici gatačkog “Vodovoda” su poručili da ne prekidaju štrajk. Generalni štrajk u ovom gatačkom preduzeću počeo je 19 novembra.