TEPAVČEVIĆ: Zakon o platama uskladiti sa Zakonom o radu

Konfederacija sindikata Republike Srpske ne odustaje od svojih aktivnosti i zahtjeva da se izvrši usklađivanje propisa Zakona o platama sa Zakonom o radu Srpske kako bi došlo do ujednačavanja prava svih radnika, izjavio je danas predsjednik Konfederacije Željko Tepavčević.
“Zakonom o radu definisana su prava na topli obrok i regres i to je jedan od naših suštinskih zahtjeva i od toga nećemo odustati, jer to omogućava da svi radnici u Srpskoj budu u jedinstvenom položaju i da svi ostvaruju jednaka prava”, rekao je Tepavčević novinarima u Banjaluci.

On je naveo da sindikat “Elektroprivrede” aktivno učestvuje u stvaranju povoljnijih uslova za odlazak viška radnika putem stimulativnih otpremnina iz sistema “Elektroprivrede Srpske”, dodajući da se u prvoj fazi provodi restrukturisanje elektrodistributivnih preduzeća, kao i da se u tim preduzećima operativno računa sa oko 560 radnika viška.

Tepavčević je dodao da je Konfederaciji sindikata pristupio Samostalni sindikat radnika Doma zdravlja Laktaši.

Potpredsjednik Konfederacije sindikata Božo Marić podsjetio je da su juče obavljeni završni razgovori sa Vladom Srpske na kojima je data saglasnost na Vladin predloženi način povećanja plata radnika u javnoj upravi.

On je najavio da bi u prvoj polovini naredne godine trebalo da bude usvojen zakon o državnim službenicima kojim će državni službenici biti razvrstani u devet kategorija, pa će tako i plate biti svrstane u devet kategorija.

“Smatramo da ne može svaki državni službenik imati istu platu, jer se mora posebno vrednovati složenost poslova, odgovornost, kao i određeni parametri koji se tu moraju uvrstiti”, dodao je Marić.

Srna