Rampa ne radi, TRI BABE UPOZORAVAJU NA VOZ! /VIDEO/

(VIDEO) TRAGIKOMEDIJA NA PRUŽNOM PRELAZU U KRALJEVU: Rampa ne radi, TRI BABE UPOZORAVAJU NA VOZ!

Na pružnom prelazu u Boračkom naselju konstantno je podignuta rampa, čak i kad naiđe voz. Tragedije sprečavaju tri starice iz tog kraja, koje stoje na prelazu i upozoravaju vozače na dolazak voza

Rampa na pružnom prelazu u Boračkom naselju u Kraljevu stalno je podignuta, čak i kad nailazi voz! Da sve bude bizarnije, tragedije su izbegnute samo zahvaljujući trima staricama iz tog kraja, koje dobrovoljno stoje na prelazu i upozoravaju vozače na dolazak voza!

Fotograf i snimatelj Zoran Tijanić iz Kraljeva objavio je nedavno na svom Fejsbuk profilu dva šokantna video-snimka, na kojima se vidi kako vozovi u Boračkom naselju prolaze pored podignute rampe, tik uz automobile koji su se zaustavili pored šina.

– Ako često prelazite ovaj pružni prelaz, videćete dve-tri bake koje stoje, verovatno su tu iz komšiluka, i mašući rukama upozoravaju vozače na dolazak voza. Pošto to rade volonterski, za dobrobit sugrađana i svih putnika, eto prilike za nadležne organe da im donesu kafu, čaj i neki keksić. Verujte, vozačima puno znači kada su bake tu – napisao je Tijanić, što je izazvalo salvu komentara na račun nadležnih iz “Železnica Srbije”, koji su zaduženi za održavanje signalizacije na pružnim prelazima.

Iz Javnog preduzeća “Železnice Srbije” saopštili su da je putni prelaz u Boračkom naselju automatizovan, što znači da se mašinovođe odmah obaveštavaju u slučaju kvara na pružnom prelazu, kako bi se izbegle tragedije.

– U takvoj situaciji mašinovođe neposredno pre prolaska kroz taj putni prelaz daju zvučni signal, a zatim nastavljaju na način da se potpuno isključi mogućnost vanrednog događaja – stoji u saopštenju.

Tijanić je objasnio i da su snimci nastali 2. maja, i da je tog dana u roku od sat vremena dva puta naišao na podignutu rampu i voz koji je prolazio preko neobezbeđenog pružnog prelaza.

– Imao sam sreću da dva puta naletim na voz i izbegnem nesreću. Bojim se da nekoga sreća ne omaši – rekao je Tijanić.

Prema Informerovim saznanjima, starice koje vozačima signaliziraju dolazak voza žive tik pored pružnog prelaza. One znaju kada vozovi nailaze tuda, i tada izađu iz svojih kuća i mašu vozačima kako bi se bezbedno zaustavili ispred pruge.

Inače, ove strašne scene iz Boračkog naselja podsetile su na stravičnu tragediju koja se u decembru dogodila u Donjem Međurovu kod Niša, kada je voz razneo autobus “Nišekspresa”. Tom prilikom nastradalo je sedam osoba, a povređeno je trideset.

Na tom pružnom prelazu, u trenutku nesreće, nije bilo rampe ni svetlosne signalizacije, već samo znak upozorenja, takozvani Andrejin krst i znak “stop”. Sudski postupak protiv vozača autobusa Milana Zdravkovića (31) još je u toku i on će na slobodi sačekati presudu. 

Informer