Tetka je nezamjenjiv dar djetinjstvu

Tetka je važna u životu svakog mališana, njoj je sve dozvoljeno, ona nije roditelj i ne treba tako ni da se ponaša, ona je tu da pokaže ljubav, strpljenje, podršku i toleranciju.

Ona voli snažno kao mama i tata, nježno kao baba i djed, bezuslovno i najviše, ali i sasvim drugačije. Sudi joj se po više tačaka „optužnice“ da je kriva za konstantno maženje i paženje, prikrivanje dokaza dječje neodgovornosti, neiznošenje njihovih tajni u javnost, kupovanje poklona, ohrabrivanje „hoda po oblacima“, odobravanje „ludosti“.

Ona ne mora da povisi glas i „čita bukvice“ da bi je djeca poslušala, a uvijek je poslušaju. I ona njih sluša, pa joj je dozvoljeno da grli i ljubi više od ostalih članova porodice. Brižljivo čuva sve tajne, suze tjera sa „podijuma“, na „scenu“ uvijek vraća osmijeh.

Vjetar u leđa

Rame je za plakanje, vjetar u leđa, sigurna kuća. Dolazi sa čokoladicama, idejama za „glupiranje“ i tolerancijom prema sladoledu usred zime. O njoj najbolje govore njena djela, djeca koja imaju sreće da njihovi mama i tata imaju sestru, ali i stručnjaci. Psiholozi kažu da je tetka dragocjeni „začin“ u odrastanju i vaspitavanju mališana.

„Odnos sa tetkom poseban je od prvog trenutka. Teško ga je uporediti sa bilo kojim drugim, iako su roditeljska i ljubav babe i djeda neupitne. Tetka obično ‘poludi’ od radosti kada dobije tu ‘ulogu’, mada ni sama nije svjesna šta ju je tog momenta snašlo. Jasno joj je samo da je to maleno biće njena krv i da je tu da se voli i mazi“, napominju psiholozi.

Zadatak tetke je da se igra sa klincima, pjeva im pjesme, čita bajke, smije se njihovim „forama“, aplaudira njihovim uspjesima, izmišlja nove igre, krišom sa njima jede slatkiše, pušta ih da „lete“, ponovo preskače konopac, šutira fudbalsku loptu, oblači odijelo za maskenbal… I ona sve to izvršava sa lakoćom.

Drugarica

Ona je kao drugarica kojoj se ponekad zamjera da „kvari“ djecu, jer im toliko udovoljava da postaju razmažena. Ali tetki je sve dozvoljeno, jer ona nije roditelj i ne treba tako ni da se ponaša. Na mami i tati je da na onaj konvencionalan način, pa i kroz grdnju i kažnjavanje kada treba, vaspitavaju djecu, a na tetki da to radi iskazujući ljubav, nježnost, strpljenje, podršku i toleranciju.

Posebna „prava“

Kažu da je biti tetka najbolji „posao“ na svijetu i zato što njena ljubav nikada nije usiljena, a uvijek je primijećena. Mališani je nagrađuju crtežima, čestitkama ispisanim još dok se ne znaju sva slova, pjesmama i pismenim sastavima. Tinejdžeri zahvalnost pokazuju dopuštenjem da tetka, za razliku od ostalih odraslih, može da dođe na rođendan ili na društvenim mrežama objavi njihov zajednički selfi. Čak i u zrelim godinama, tetka neskriveno ostaje omiljeni član porodice.

O ovom odnosu možda najbolje govori citat pisca Duška Radovića: „Majke, rađajte djeci sestre, jer one jednog dana postaju tetke, a tetke su najljepši, nezamjenjivi dar svakom djetinjstvu“.

Pozitivan primjer tinejdžerkama

To što djevojčice danas sve više boluju od anoreksije i bulimije, izgladnjuju se da bi bile „lijepe i zgodne“ kao djevojke sa naslovnih strana i malih ekrana, mogle bi da promijene tetke. Tako bar tvrdi Stiv Bidalh, autor studije o poremećaju ishrane kod djevojčica, depresiji i samopovređivanju.

„Mi odrasli ne poklanjamo dovoljno vremena i pažnje našim kćerkama, a trebalo bi. Nikada tinejdžerke nisu kao sada pod konstantnim pritiskom da moraju da budu na dijeti, mršave, lijepo obučene, da piju alkohol i budu izložene pornografiji. Da bi se zaustavila ta epidemija, trebalo bi da se uključe tetke, jer one mogu da budu pozitivan primjer, pošto im djevojčice povjeravaju stvari koje ne bi svojim majkama“, tvrdi Bidalh.