Suve smokve – hercegovački brend sa blagotvornim dejstvom za ljudski organizam

Sve suvo voće je veoma korisno za naš organizam, ali su suve smokve na vrhu ljestvici zdravih namirnica. Nažalošt, kod nas se konzumiranje svodi uglavnom u dane posta i tokom zime.

Opšta preporuka je da smokve uzimate u bilo kom obliku. Bilo da su svježe ili suve smokve u pitanju, veoma su korisne po naše zdravlje.

Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od liječenja akni i bubuljica do prevencija raka. Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvožđem i drugim mineralina. Suve smokve imaju nešto više kalorija od svježih, ali su, takođe, visoko koncetrovani izvori antioksidanasa, vitamina i minerala.

Poput svježeg voća, i sušene smokve obiluju vitaminima iz B grupe. Oni su odlični za naš mozak pa nam popravljaju raspoloženje i usporavaju starenje. U njih ubrajamo pantoten, niacin, piridoksin i folnu kiselinu. Oni zajedno učestvuju u metabolizmu masnoća, bjelančevina i ugljenih hidrata.

Kako su odličan saveznik u borbi protiv stresa, koji je jedan od glavnih krivaca za gubitak seksualne želje, smokve mogu da spasu vaš seksualni život.

Suve smokve u maslinovom ulju se naročito preporučuju za jačanje potencije i kod problema sa plodnošću kod oba partnera. A evo i recepta:

U staklenu teglu potopite suve smokve (40 komada) i litar kvalitetnog domaćeg maslinovog ulja. Ostavite tako da odstoji narednih 40 dana. Poslije tog vremena možete konzumirati po jednu smokvu dnevno, isključivo na prazan stomak-izjutra.