STRAŠNO ! Šta je najstariji australijski naučnik poželio za rođendan?

Botaničar i ekolog kaže da mu je jako žao što je živ u ovim godinama i da mu je jedina rođendanska želja da umre.

“Ne, nisam sretan. Želim umrijeti. To nije tužno. Tužno je kada nekome to branite”, rekao je Goodall za australsku televizijsku kuću ABC.

Širom svijeta vode se žestoke rasprave o tome da li ljudi trebaju imati pravo potražiti pravnu pomoć kako bi okončali svoje živote. Eutanazija je još uvijek ilegalna u većini zemalja, pa i Australiji iako savezna država Victoria planira dopustiti eutanaziju. Međutim, taj zakon odnosi se samo na mentalno zdrave pacijente kojima je prema prognozama doktora ostalo manje od šest mjeseci života.

Osnivač organizacije “Exit International” Philip Nitschke, koji organizuje Goodallovo putovanje, kaže da je mogućnost putovanja u Švicarsku u cilju traženja medicinski potpomognutog samoubistva otvorena svima pod uvjetom da imaju razuman razlog i ispunjavaju određene kriterije.

“Bilo koja mentalno stabilna osoba koja ima racionalne razloge da okonča svoj život treba imati pravo na mirnu, pouzdanu i dostojanstvenu smrt”, rekao je.

David Goodall rođen je u Londonu, u aprilu 1914. godine. Ugledni je profesor koji je predavao u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji. Prije odlaska u Švicarsku rekao je za ABC kako su se njegovo fizičko stanje i kvalitet života pogoršali iako je on tehnički zdrav.

Nitschke kaže da će Goodall provesti nekoliko dana u Francuskoj, prije nego što odleti u Švicarsku gdje će 10. maja biti eutanaziran.

“Davidu je sigurno laknulo jer sada vidi svjetlo na kraju tunela”, rekao je Nitschke koji Goodalla poznaje već 20 godina.

Zahvaljujući donaciji od 20.000 dolara koja je skupljena putem kampanje “GoFundMe” Goodall će putovati biznis klasom.

klix.ba